ÇOCUK

Çocuk kitapları, her ne kadar kısa ve basit görünseler de içerik olarak oldukça zenginler. Çocuklara dünyayı tanıtma işini en basit şekilde yapmayı başaran çocuk kitaplarının pek çok türü var. Özellikle okul öncesi çocuklar için yazılmış kitaplar, doğru seçimler yapıldığında çocuk gelişimde büyük bir rol oynuyor. Üstelik günümüzde çocuk kitaplarına ulaşmak her zamankinden daha kolay!

Bundan yirmi sene önce piyasada bu kadar çeşitli ve renkli çocuk kitabı bulmak mümkün değildi. Sesli çocuk kitapları konusundan bahsetmeye gerek bile yok. Özellikle son birkaç senede, çocuklara yönelik sesli kitapların sayısı hızla artmaya başladı. Bunun en büyük nedeni de tabii ki okul öncesi çocukların sesli kitap dinlemeye daha yatkın olmaları. 

Tabii ki piyasada bu kadar fazla çocuk kitabının bulunması, çocuklarınız için doğru kitapları seçmenizi daha da zorlaştırabilir. Çocuk gelişimi için en iyi kitapları, Storytel’in sesli kitap kütüphanesinde bulabilirsiniz. 

Çocuğa Kitap Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Teknoloji içerik tüketim alışkanlıklarımızı ve biçimlerimizi ne kadar değiştirirse değiştirsin, kitap okumanın verdiği keyif her zaman aynı kalıyor. Bunun en büyük sebebi, kitap okumanın film izlemek ya da müzik dinlemek gibi pasif bir eylem olmaması; kitap okurken tüm görsel dünyayı kurmak bize kalıyor. Yani yönetmen biziz! Durum böyle olunca da, yaratıcı düşünmeyi geliştirmek için en iyi yöntem doğal olarak kitap okumak oluyor. Kitap okuma alışkanlığını ne kadar erken edinirsek, yaratıcı düşünme ve dünyayı anlama konusunda o kadar avantaja sahip oluyoruz.

Fakat durum günümüz teknolojisinin içine doğmuş çocuklarda biraz daha zor ilerleyebiliyor. Baktıkları her yerde son derece hareketli, renkli ve dikkat çekici uyaranlarla karşılaşan çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak her zamankinden daha zor, ama birçok alanda olduğu gibi, sorunun kaynağı aynı zamanda çözümü de beraberinde getiriyor.

Bundan 20 sene önce renkli ve ilgi çekici çocuk kitaplarına ulaşmak günümüzdeki kadar kolay değildi, ama bugünkü çocuk kitaplarını incelediğinizde, her şeyin daha ulaşılabilir durumda fark etmişsinizdir. Aynı durum sesli kitaplar için de geçerli. Özellikle son birkaç senede, çocuklara yönelik sesli kştapların sayısı hızla artmaya başladı. Bunun en büyük nedeni de tabii ki çocuklsrın sesli kitap dinlemeye daha yatkın olmaları.

Tabii ki kitapçıların çocuk kitaplarıyla dolu olmaları, çocuğunuza okuma alışkanlığı kazandırmak için yeterli olmuyor. Bu yazıda, çocukları kitap okumaya heveslendirmek için yapabileceğiniz küçük değişikliklerden bahsedeceğiz.

Çocuğunuza Nasıl Okuma Alışkanlığı Kazandırırsınız?

Kendiniz Örnek Olun

Çocuklarınızın en büyük rol modeli sizsiniz, en azından ergenlik çağında kadar :) Çocuğunuza kitap okumanın yemek yemek, duş almak gibi günlük bir rutin olduğunu hissettirirseniz, bundan sonraki maddeleri okumanıza bile gerek yok. Bunun için her gün belirli bir saat belirleyip teknolojik aletlerden uzaklaşın ve en azından yarım saat kitap okumaya vakit ayırın. Emin olun, size de iyi gelecek.

Kitapçıya Çocuğunuzla Gidin

Çocukların okuma alışkanlığı edinememelerinin en büyük seveplerinden birisi, başkalarının seçtiği kitaplardan başlamaları. Onları da sürecin başına dahil edip seçme hakkı verdiğinizde, her şey çok daha kolay olacaktır. Kötü kitap seçimleri yapmalarına izin vermek de bu sürece dahil; bir süre sonra her şeyin yoluna gireceğini garanti ediyoruz.

Aynı Kitabı Okuyun

Evde kendi küçük kitap kulübünüzü kurarak çocuğunuzu okumak için daha fazla şevklendirebilirsiniz. Üstekil kaç yaşında olursanız olun, her zaman çocuk kitaplarından öğrenecek bir şeyler bulabilirsiniz :)

Çocuğun Yaş Grubuna Göre Kitap Seçimi

Emekleyen veya yürümeye başlamış çocuklar için, dikkat çekici parlak nesnelerle dolu, güzel ritimli, belki müzikli kitaplar seçmek, onda oluşacak sayfa çevirme hevesinin ilk anahtarı. Bu yaş grubu için malzeme olarak, dayanıklılık açısından, kağıt yerine bez veya ahşap kitaplar tercih edilebilir.

Okul öncesi veya anaokulu dönemindeki çocuklar için, açılır-kapanır, hareket ettirilebilir, interaktif benzeri kitaplar en uygun seçim. Kısa metinli ve bol resimli kitaplar, bu yaş grubunun dikkatini çekme olasılığı oldukça yüksek.

Erken okul dönemindeki çocuklar için, resim ve metin oranı eşit kitaplar seçebilirsiniz. 5-8 yaş grubu çocukların artık okumayı söktüklerini göz önünde bulundurursak, biraz daha macera dozu yüksek ve merak uyandırıcı tarzda kitapları tercih etmek en mantıklı hareket olacaktır.

9 yaş ve üstü çocuklar için, kendi ilgi alanlarına uygun ve resimsiz kitaplara yönelebilirsiniz. Klasikleri okumaya başlamak için biraz erken olsa da, kısa klasikler ve oyun metinleri ile çocuğunuzun klasikler dünyasına adım atmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzla birlikte kitap okumak güzel bir etkinlik; ancak kitap okuyan kişi olarak sizi bazen zorlayabilir. Storytel’de bulacağınız pek çok çocuk kitabı, alanında en başarılı seslendirme sanatçıları tarafından seslendirildi. Çocuğunuz hikayeleri profesyonellerden dinlemeyi tercih ediyorsa, telefonunuzu hoparlöre bağlayıp sesli kitap dinleme etkinliği yapabilirsiniz!