Oh Ne Âlâ Memleket

Oh Ne Âlâ Memleket, yetişkinlerin “katı” ve “sıkıcı” kurallarına karşı çıkarak, kendi hayal ettikleri gibi bir okul hayalini gerçekleştirmek için çabalayan dört kafadarın hikâyesini eğlenceli bir dille aktarır.

Oh Ne Âlâ Memleket Dinle

Kitap Ayrıntıları

Seslendiren
IRMAK ÖRNEK
Süre

Bu kitabı dinlemek ister misin?

Storytel'de tüm kitapları ilk 14 gün ücretsiz dinle.

Oh Ne Âlâ Memleket Konusu

Elif, Kerem, Emre ve Reco’dan oluşan ekibi bir araya getiren en önemli şey okuldan kurtulma arzularıdır. İlkokul dördüncü sınıfta öğrenim gören dört kafadar kurdukları ekibe, kendi baş harflerini kullanarak “EKER” ismini koyarlar. 

 “Okul çok beter eker okulu anında eker” sloganıyla bir araya gelen çocuklar hafta sonları toplanarak okulla ilgili genel bir durum değerlendirmesi yaparlar. En önemli soruları ise şudur: “Okul denen şey neden var?” Emre’nin babaannesinin dikiş odasını karargâh olarak seçerler. Artık hafızası iyice zayıflayan babaanne bir köşede uyuklarken çocuklar kendi aralarında okuldan kurtulmanın yolları ile ilgili tartışırlar. Çoğunlukla da kafalarındaki sorulara tam bir cevap bulamadan evlerine dağılırlar. 

Okula gitmekten ve yetişkinlerin isteklerinden nefret eden Emre, aynı zamanda takımın beynidir. Hayvanları ve insanları seven, konuşkan ve inatçı bir çocuk olan Emre, aslında sorun çıkarmak kadar sorunları çözebilme becerisine de sahip olmasına rağmen; her gece yatarken “yarın sabah annemi üzmeyeceğim” sözünü tutmayı bir türlü beceremez. Çünkü sabah erken saatlerinde uyanmaktan ve tek avantajı teneffüse çıkmak olan bir yere gitmek zorunda olmaktan dolayı çok mutsuzdur.

Emre’nin bir de “Gıcık olunan şeyler!” listesi vardır. Bu listesinin başında, her sabah uyanıp okula gitmek yer almasına rağmen, Emre öğretmenini çok sevmektedir. Sıradan şeylerden büyük mutluluklar çıkarmasını bilen öğretmeni olaylara yaklaşımıyla onu her seferinde şaşırtmayı başarmaktadır. Öğretmenleri günün birinde, yaklaşan 23 Nisan etkinliği ile ilgili sınıfta bir duyuru yapar. 23 Nisan’ın 100. yılı dolayısıyla yapılacak olan etkinlik kapsamında, çocuklardan Atatürk’e bir teşekkür mektubu yazmaları istenmektedir. Yazılan mektuplar öğretmenlerden kurulan bir jüri tarafından oylanacak ve en güzel mektubu yazan ekibin üyeleri, 23 Nisan’da müdür ve müdür yardımcılarının yerine geçerek okul yöneticilerinin koltuklarına oturacaklarıdır. 

Bu yarışma Emre ve arkadaşlarını çok heyecanlandırır. Hemen bir araya gelen ekip yazılacak mektupla ilgili hummalı bir çalışma başlatır. Kazanırlarsa hem okulu ekebilecekler hem de odasından hiç çıkmadığı için hakkında kulaktan kulağa dolaşan efsaneler anlatılan gizemli okul müdürünü tanıma fırsatını bulacaklardır. 

Her teneffüs okulda ve her okul çıkışı karargahlarında bir araya gelen ekip üyeleri, mektup yazma konusunda deneyimli olmadıkları için ilk başta zorlanırlar. Ama bu durum onları yıldırmaz. Uzun ve hararetli bir çalışmanın sonunda istedikleri gibi bir mektup yazmayı başarırlar. Bu mektup, onların hayatında önemli bir dönüm noktası olacaktır. Çünkü yazdıkları mektupla birinci seçilen EKER grubunu, hem yetişkinlerin kurallarıyla işleyen okul düzeni hem de gizemli okul müdürü ile ilgili büyük sürprizler beklemektedir. Üstelik 23 Nisan itibariyle okulda başlayan yeni dönem, başta Emre ve arkadaşları olmak üzere okuldaki tüm çocukların okul hayatına bakış açılarını değiştirecektir.

Devamını Oku

Duymadıklarınız

Oh Ne Âlâ Memleket Kitabının Yazarı Şermin Yaşar Kimdir?

Reklamcı, sosyal medya uzmanı, yazar ve üç çocuk annesi “Oyuncu Anne” lakaplı Şermin Yaşar, 1982 yılında Almanya’nın başkenti Berlin’de dünyaya geldi. Bir süre sonra ailesi ile birlikte Türkiye’ye dönen yazar çocukluğunu Bilecik’in “Kınık” köyünde geçirdi. 

Süleyman Demirel Üniversitesi “Türk Dili ve Edebiyatı” bölümünde öğrenim gördükten sonra, Ankara’da yüksek lisansını tamamladı. İlk kitabı “Başlarım Şimdi Anneliğe” kısa süre içerisinde çok satan kitaplar listesine girmeyi başaran Şermin Yaşar hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik yazdığı kitaplarla önemli bir okuyucu kitlesine sahip olmayı başardı.

“Ev Yapımı Sihirli Değnek”, “Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler”, “Gelirken Ekmek Al”, “Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu” kitapları ile büyük beğeni toplayan yazar kariyerine, ağırlıklı olarak çocuk edebiyatı alanında kaleme aldığı kitaplarıyla devam etti.

“Çok Hayal Kuran Çocuk” kitabıyla başlayan çocuk edebiyatı serüveni, kendi çocukluğundan da izler taşıyan “Dedemin Bakkalı”, “Dedemin Bakkalı Çırak” kitaplarıyla devam etti. “Cingo”, “Bizimki”, “Kuş Masalları”, “Abartma Tozu” isimli sevilen kitaplarının ardından son olarak, yetişkinlerin “katı” ve “sıkıcı” kurallarına karşı çıkarak, kendi hayal ettikleri gibi bir okul hayalini gerçekleştirmek için çabalayan dört kafadarın hikâyesini eğlenceli bir dille anlattığı “Oh Ne  lâ” isimli son kitabını kaleme aldı.

Kitap Ayrıntıları

Seslendiren
IRMAK ÖRNEK
Süre

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version