Sapiens

– Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü? – Para neden herkesin güvendiği tek şey? – Kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen? – Güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar? – Geleceğin dini bilim mi? – İnsanların miadı çoktan doldu mu? 100 bin yıl önce Yeryüzü’nde en az altı farklı insan türü vardı. Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak? Çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak Harari 70 bin yıl önce gerçekleşen Bilişsel Devrim’le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen Sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor. Harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. Yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. Artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. Peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir? 30’dan fazla dile çevrilmiş bu kışkırtıcı çalışma özellikle Jared Diamond, James Gleick, Matt Ridley ve Robert Wright’ın eserlerine aşina okurlar için muhteşem bir kaynak. Hayvanlardan Tanrılara – Sapiens’i Tilbe Saran’ın seslendirmesiyle dinleyebilirsiniz.

Sapiens Dinle

Kitap Ayrıntıları

Seslendiren
TİLBE SARAN
Yayınevi
Kolektif
Süre
16Saat 57Dak

Bu kitabı dinlemek ister misin?

Storytel'de tüm kitapları ilk 14 gün ücretsiz dinle.

Sapiens Konusu

Hayvanlardan Tanrılara Sapiens, Yuval Noah Harari'nin ilk kitabı olarak 2011'de İbranice yayımlandı. Kitap üç yıllık bir sessizliğin ardından 2014'te İngilizce olarak basıldı ve bu tarihten sonra büyük bir başarı yakalayarak inanılmaz satış rakamlarına ulaştı. Hayvanlardan Tanrılara Sapiens, Taş Devri'nden yirmi birinci yüzyıla kadar arkaik insan türlerinin evrimini ve genel hatlarıyla insanlık tarihini konu alıyor ve Homo sapiens'e odaklanıyor. İnsanlığın tarihi doğa bilimleri, özellikle de evrimsel biyoloji tarafından ele alınıyor.

Kitabın aldığı eleştiriler ise karışık. Genel okuyucu kitlesinin kitaba verdiği tepki olumlu olmakla birlikte, konuyla ilgili uzmanlığa sahip akademisyenler Hayvanlardan Tanrılara Sapiens’i fazlasıyla eleştirmiştir. Harari'nin Tarım Devrimi ile ilgili temel iddiası bu eleştirilerin odak noktası durumunda. Harari kitabında Sapiens ile birlikte buğday ve inek gibi aynı dönemde gelişen türler için nüfus artışının sağlandığını söylüyor. Ancak çoğu kişinin (ve hayvanın) hayatının Sapiens'in daha çok avcı-toplayıcı bir tür olduğu döneme göre daha kötü hale geldiğini idda ediyor. İnsanların diğer hayvanlara yönelik muamelesi, kitap boyunca anlatılan bir diğer temadır.

Harari, kitabında insanlığın tek bir mega-kültürde birleşmesini tartışırken, tarihi boyunca Sapiens’in sahip olduğu eğilimin giderek politik ve ekonomik bağımlılığa doğru şekillendiğini savunuyor. Yüzyıllar boyunca, insanların çoğunluğu imparatorluklarda yaşadı ve kapitalist küreselleşme etkili bir şekilde küresel bir imparatorluk üretiyor. Harari, kitabında para, imparatorluklar ve evrensel dinlerin, bu sürecin temel itici güçleri olduğunu savunuyor.

Harari, Bilimsel Devrimi Avrupa’da inovasyon üzerine kurulmuş olarak görüyor ve seçkinler cehaletlerini kabul etmeye ve bu şekilde eksiklerine çözüm bulmaya istekli bir hale geliyorlar. Harari bunu, erken modern Avrupa emperyalizminin ve insan kültürlerinin mevcut yakınsamasının itici gücü olarak görüyor. Harari aynı zamanda insan doğası söz konusu olduğunda mutluluk tarihine dair araştırma eksikliğini vurguluyor ve bugün insanların geçmiş dönemlere göre “önemli ölçüde” daha mutlu olmadığını öne sürüyor. Harari’nin bu düşünceleri bazı akademisyenler tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu ve karşıt görüşler ortaya atıldı.

Hayvanlardan Tanrılara Sapiens kitap satış rakamlarıyla da Harari’nin dünya çapında bilinen bir isim olmasını sağladı. Kitap sadece ülkemizde dört yüz bin kopyanın üzerinde bir satış rakamı yakaladı. Bu ülkemizdeki pek çok ünlü yazarı bile geride bırakan bir sayı. İlk olarak 2011'de İbranice ve ardından 2014'te İngilizce olarak yayınlanan kitap, bugüne dek 45 dile çevrildi. Ayrıca The New York Times en çok satanlar listesine girdi ve 2014 yılında yayınlanan en iyi kitaplar dalında Çin Ulusal Kütüphanesi Wenjin Kitap Ödülü'nü kazandı. Öte yandan The Guardian, kitaba “son on yılın en zekice yazılmış on kitabı" listesinde yer verdi. İngiltere Kraliyet Biyologlar Derneği 2015 Yılı Kitap Ödülleri'nde kitabı kısa listesine aldı. Microsoft’un kurucusu Bill Gates de bir röportajında Sapiens'i en sevdiği on kitap arasında sıraladı.

Devamını Oku

Duymadıklarınız

Hayvanlardan Tanrılara Sapiens kitabıyla büyük ses getiren Yuval Noah Harari, İsrail’in dışında da pek çok ülkede takip edilen bir isim hâline geldi. Harari’nin daha sonra çıkan kitapları Homo Deus ve 21. Yüzyıl için 21 Ders ülkemizde de çok satan kitaplar listesinden uzun süre inmedi.

24 Şubat 1976 tarihinde dünyaya gelen Yuval Noah Harari, bir tarihçi ve Kudüs İbrani Üniversitesi Tarih Bölümü'nde profesörlük yapıyor. Harari, 2009 ve 2012 yıllarında iki kez "Yaratıcılık ve Özgünlük" dalında Polonsky Ödülü'nü kazandı. Öte yandan da çalışmaları sayesinde 2012 yılında Genç İsrailliler Bilimler Akademisi’ne seçildi.

Eşcinsel olduğunu kitaplarında da okurlarıyla paylaşan Harari, 2002 yılında kocası Itzik Yahav ile tanıştı. Yahav ayrıca Harari'nin kişisel menajeridir. İkili Kanada'nın Toronto kentinde mütevazı bir törenle evlendi ve bugünlerde Kudüs yakınlarındaki Mesilat Zion'da yaşıyor.

Kitap Ayrıntıları

Seslendiren
TİLBE SARAN
Yayınevi
Kolektif
Süre
16Saat 57Dak

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir