Sevgili Arsız Ölüm

Latife Tekin 1957 yılında Kayseri’de dünyaya gelmiştir. Dokuz yaşındayken ailesi İstanbul’a göç etmiştir. İlk ve ortaokulu İstanbul’da okumuş, 1974 yılında Beşiktaş Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra 1976-77 yılları arasında kısa süreliğine İstanbul Telefon Başmüdürlüğünde çalışmıştır. Daha sonra yazarlığı meslek olarak benimseyerek sadece bununla ilgilenmiştir. 

Köyden şehre gelen bir ailenin yaşamını anlattığı 1983 yılında yayımlanan ilk romanı Sevgili Arsız Ölüm oldukça ilgi görmüştür. Bu romandaki mistik ve fantastik detaylar kendisinin Latin Amerika kökenli Büyülü Gerçekçilik akımıyla özdeşleştirilmesine neden olmuştur. Bu özdeşleştirmede romanın yayımlandığı tarihlerde Latin Amerika edebiyatına ait kitapların birbiri peşi sıra Türkçeye çevrilmeye başlanmasının payı da vardır. Ancak kendisinin belirttiğine göre hiçbir zaman özel olarak bu tarzda bir dil yaratma çabası olmamıştır. 

Tekin’in eserlerinde en çok göze çarpan iki noktadan biri içinde yaşadığı dönem ve bu dönemin hassasiyetleri, ikincisi ise kullandığı dilin özgünlüğü ve bu konudaki hassasiyetidir. Nitekim yazarı kendine has bir dil oluşturmaya yönelten 12 Eylül’ün götürdükleri, darbenin yarattığı kültürel ve insandaki değişimlerdir.  

Tekin, ilk kitabı olmasına karşın romancılığının adeta yol göstericisi olan Sevgili Arsız Ölüm’ü 1980 rejimi koşullarında “kendisini kurtarma, birşey yapma” dürtüsüyle yazmıştır. Tekin romanı darbenin ertesi günü nasıl yazmaya başladığını şu cümlelerle anlatmıştır:

“12 Eylül’den hemen sonra, neredeyse ertesi sabah Sevgili Arsız Ölüm’ü yazma kararıyla evimizin arka odasına çekildim. Ucuzundan kalınca bir defter aldım, bir de tükenmez kalem… Altı ay, bana ‘Evet bu yazmayı hayal ettiğim romanın ilk sayfası olabilir’ dedirtecek bir şey yazamadım doğal olarak. Sonra işte bir yarım sayfa yazdım ki yüzüme dikilen üzüntülü bakışlardan kurtulmamı sağladı. O odadan yenilmiş olarak çıkarsam, başaramazsam kesinlikle yaşamaya razı olamayacağım bir hayatın içine çekilirmişim gibi bir korku sarmıştı beni.”

Sevgili Arsız Ölüm Dinle

Kitap Ayrıntıları

Seslendiren
TİLBE SARAN
Yayınevi
Storyside
Süre

Bu kitabı dinlemek ister misin?

Storytel'de tüm kitapları ilk 14 gün ücretsiz dinle.

Sevgili Arsız Ölüm Konusu

Yapısı iki kısım üzerine kurulmuş romanın ilk kısmında; Atiye ve Huvat’ın çocukları Halit, Nuğber, Seyit, Mahmut ve Dirmit ile Alacüvek Köyü’ndeki hayatları, inançları ve düşünceleri bireysel olarak yaşadıkları üzerinden anlatılıyor. İkinci kısımda ise ailenin köyden İstanbul’a göçleriyle şehirde fakir ve köylü olmanın gerçekliği yazarın diliyle en üst noktaya ulaşıyor. Ancak Latife Tekin’in anlatımında göç sadece mekanın değiştirilmesiyle sınırlı olmayıp hayat ve ölümün karşıtlığı, yoksulluk ve başka bireysel konularla birbirine bağlanan iç yolculuklarıyla da yer bulmuştur.

Romanda ilk tanıştığımız karakter olan Huvat şehirde inşaatlarda çalışan, köye her dönüşünde şehirden modern dünyaya ait çeşitli şeyler getiren biri olarak karşımıza çıkar. Ancak köylüler bunlara ilgi göstermek yerine cin ve perilere inanmayı seçmektedir. Huvat’ın karısı Atiye şehre ve medeniyete ait bir başka modernite olup bu modernitenin köye taşınmış halidir. Fakat şehirli kadın Atiye bir süre sonra köylülerin inançlarını belki de onlardan daha çok benimser. Hatta kızı Dirmit’in cinli olduğuna bile inanır. Ailenin en küçüğü olan Dirmit ise aile kente göç ettikten sonra da okumaya devam edebilen tek çocuğudur. Ailenin geri kalanının tersine şiir yazmak isteyen, soran ve sorgulayan Dirmit romanda önemli bir yere sahiptir.

Yazarın ilk romanı olmasına rağmen dili sadelikli ama bir o kadar da ustalıkla ve incelikle kullandığı bu kitapta iktidara, dine, kadının toplumdaki yerine ve erkek egemen topluma, şehir insanına eleştiriler yapıldığı görülmektedir.

Devamını Oku

Kitap Ayrıntıları

Seslendiren
TİLBE SARAN
Yayınevi
Storyside
Süre

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir