AHMET ÜMİT

Ahmet Ümit Kimdir?

12 Temmuz 1960 tarihinde Gaziantep’te dünyaya gelen Ahmet Ümit, bugün Türk edebiyatının en başarılı polisiye yazarlarından biri hâline gelmiştir. Yedi çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olan Ümit’in babası kilim ticareti yapıyordu. Annesi ise bir terziydi. İlk öğrenimini tamamladıktan sonra Gaziantep Atatürk Lisesi’ne gitti. On dört yaşından sonra sol görüşlü bir aktivist oldu. Ülkücülerle yaşadığı bir kavgadan sonra yirmi dört arkadaşıyla birlikte Gaziantep dışına sürgün edildi. Bu yüzden lise eğitimini Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde tamamlamak zorunda kaldı.1979 yılında Marmara Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi bölümüne girdi. Burada öğrencilik döneminde tanıştığı Vildan Hanım ile evlendi ve 1981 yılında Gül adında bir kızı oldu.

1980 yılında yaşanan darbeden sonra sol görüşlü bazı derneklerde faaliyet gösterdi. 1982 yılında düzenlenen “Anayasaya Hayır” kampanyasına katıldı. Bu kampanya için sokaklarda afiş yapıştırırken yakalanan arkadaşları için öykü şeklinde yazdığı bir rapor, "K. Yalçın” takma adıyla önce Atılım Dergisi’nde sonra Prag’da 40 farklı dilde yayın yapan Barış ve Sosyalizm Sorunları Dergisi’nde yayımlandı. Yazarlığa adımını yazdığı bu rapor ile atmış oldu.1983 yılında üniversite öğrenimini tamamladı.

O dönemde üyesi olduğu Türkiye Komünist Partisi (TKP) aracılığı ile 1985’te Moskova’ya gönderildi. Burada geçirdiği bir yıl boyunca Moskova Sosyal Bilimler Akademisi'nde eğitim aldı. TKP tarafından komünist görüş eğitimi almaları amacıyla Rusya’ya gönderilen altı gencin hikâyesini anlattığı "Kar Kokusu" adlı romanı ilk romanıdır ve 1998 yılında okuyucularla buluşmuştur. Ahmet Ümit ayrıca bir şairdir ve ilk şiirlerini Moskova’da geçirdiği günlerinde kaleme almıştır. 1989 yılında aktif politikayı geride bıraktı ve Sokağın Zulası adını taşıyan bir şiir kitabı çıkardı. Daha sonra arkadaşı Ali Taygun ile bir reklam ajansı kurdu.

Ahmet Ümit Kitapları

1992 yılında piyasaya çıkan ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece, Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü'nü kazanınca Ahmet Ümit’in ismi de edebiyat camiasında popüler olmaya başladı. Reklam ajansı işlettiği Ali Taygun’un önerisiyle polisiye roman yazmaya ağırlık veren Ümit, “Bir Ses Böler Geceyi” (1994) ve "Masal Masal İçinde" (1995) kitaplarını yayımladı. Daha sonra "Sis ve Gece"(1996) adlı polisiye romanında polisiye türünde rüştünü ispatlamayı başardı. "Sis ve Gece" Türkiye'de yakaladığı başarının ardından Yunanistan'da da yayımlanarak yabancı dile çevrilen ilk Türk polisiye eser olmayı başardı. "Sis ve Gece"'yi "Kar Kokusu" (1998), "Agatha’nın Anahtarı" (1999), "Patasana"(2000), "Kukla" (2002), "Şeytan Ayrıntıda Gizlidir" (2002), "Beyoğlu Rapsodisi" (2003), "Aşk Köpekliktir" (2004), "Ninatta’nın Bileziği" (2006) ve "Kavim" (2006) adlı kitaplar takip etti. 2008 yılında okuyucularla buluşan "Bab-ı Esrar” adlı romanında Şems-i Tebrizi cinayetini ele aldı. İstanbul’un tarihi ve kültürü hakkında çok detaylı bilgilerin yer aldığı "İstanbul Hatırası" adlı polisiye romanı 2010 yılında yayımlandı. Son romanlarıyla birlikte büyük satış rakamlarına ulaşan ve Türkiye’nin en çok satan yazarlarından biri hâline gelen Ümit, ilerleyen yıllarda “Sultanı Öldürmek” (2012), “Beyoğlu'nun En Güzel Abisi” (2013), “Elveda Güzel Vatanım” (2015), “Kırlangıç Çığlığı” (2018) ve “Aşkımız Eski Bir Roman” (2019) adlı eserleriyle karşımıza çıktı. Yazarın ünlü karakteri Başkomser Nevzat’ın yine başrolde olduğu üç çizgi roman da yayımlanmıştır. Aynı zamanda Ahmet Ümit’in polisiye türündeki "Sis ve Gece" adlı romanı 2007 yılında Turgut Yasalar yönetmenliğinde sinemaya uyarlanmıştır. Daha sonraki yıllarda "Şeytan Ayrıntıda Gizlidir", "Agatha’nın Anahtarı" ve "İstanbul Hatırası" kitapları da radyo tiyatrosu biçiminde NTV Radyo’da dinleyicilerle buluşmuştur.

Devamını Oku

Künyesi

AHMET ÜMİT Kimdir?
Yazar, Şair
AHMET ÜMİT Kaç Yılında Doğmuştur?
12 Temmuz 1960
AHMET ÜMİT Nerelidir?
Gaziantep

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir