

CANAN KARATAY
2 Mart 1943’te Elazığ’da dünyaya gelmiştir. Elazığ’ın köklü Efendigil ailesinden olup annesi öğretmen, babası avukattır. İlkokulu memleketinde okuduktan sonra ortaokul için yatılı olarak İstanbul’daki Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’ne gönderilmiş ve buradan 1961 yılında mezun olmuştur. 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirmiş, uzmanlığını aynı fakültenin tedavi kliniğinde iç hastalıkları branşında 1972 yılında tamamlamıştır. Daha sonra İngiltere bursu ile Liverpool Reginal Cardiac Center’da kardiyoloji üzerine uzmanlık eğitimi almıştır. 1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde baş asistanlık yaparken Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip bir kardiyolog olarak cerrah yardımı almadan kalıcı ve geçici kalp implantasyonu tekniğini başarılı bir şekilde uygulamış, Koroner Yoğun Bakım’da “Vena Subklavya Ponksiyon” tekniğini yerleştirmiştir.
1976-1978 yılları arasında Güney Afrika Cape Town Üniversitesi Groote Schuur Hastanesi’nde dünyadaki ilk kalp nakli ameliyatını yapan Christian Barnard’ın ekibinde yer almıştır. Doçentlik tezini de kalp nakli yapılan hastalar üzerine yazarak 1979’da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde doçent unvanını almıştır. 1979-1980 arasında Toros-Aladağlar ve Tunceli-Munzur Dağlarındaki köylerde taramalar yaparak kalp hastası olanların İstanbul Üniversitesi’nde tedavi edilmesini sağlamıştır. 1986 yılına dek İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Haseki Hastanesi’nde kardiyolog olarak çalıştıktan sonra (Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü kurucusu olan) eşinin akademik çalışmaları için New York’a gitmiştir. Kardiyoloji Enstitüsü’ndeyken Cape Town’da eğitimini aldığı “femoral arter” yolu kullanılarak gerçekleştirilen Judgkin Tekniği olarak da bilinen koroner anjiyografi tekniğini ilk kez Türkiye’de uygulayan ve yaygınlaşmasını sağlayan kişi olmuştur. 1987-1995 yılları arasında New York State Üniversitesi Health and Science Fakültesi’ndeki kardiovasküler araştırma laboratuvarında kıdemli şef olarak pek çok araştırma yapmış, konferanslar vermiş ve araştırmaları çeşitli bilimsel dergilerde yayımlanmıştır.
Türkiye’ye döndükten sonra 1995-1997 arasında Gaziantep ve İstanbul’daki pek çok özel hastanenin koroner yoğun bakım ve koroner anjiyografi laboratuvarını kurmuştur. Haseki Hastanesi’nde İç ve Kalp Hastalıklarında profesör olmuştur. 1997-2002 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, 2002-2006 yılları arasında ise Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapmıştır. Kardiyoloji alanındaki çalışmalarından ötürü kendisine 2002 yılında “European Cardiologist” diploması verilmiştir. 2012 yılına dek İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki akademisyenlik görevini sürdürürken bir yandan da 2006-2010 yılları arasında İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörlüğü yapmıştır. 2012 yılından beri Florence Nightingale Hastanesi’nde iç hastalıkları ve kardiyoloji branşında çalışmaktadır.
Hormonların salgılanma sürelerine göre vücudu takip eden Karatay, kendi diyet yöntemini geliştirmiş ve bunun üzerine pek çok kitap yazmıştır. İlk kitabı Nisan 2011’de “Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si” üst başlığıyla Karatay Diyeti ismiyle çıkmıştır. Mottosu “Zayıfla, genç kal, mutlu ol, enerji dol!” olan kitapta iki öğünle doyarak kilo vermenin yöntemi anlatılmıştır. Karatay Diyetiyle Yaşam Boyu Sağlık ismini taşıyan ikinci kitabı Kasım 2011’de çıkmış ve “Şişmanlığa Elveda, Mutluluğa Merhaba!” sloganını benimsemiştir. Karatay Diyeti’nin devamı niteliğinde olan kitapta sağlıklı kilo verme ve doğru beslenme ilgili daha kapsamlı bilgiler yer almaktadır. 2012 yılında yayımlanan Karatay Mutfağı’nda yazar; "Ben şunun garantisini veriyorum: Mutfağını, Karatay Mutfağı'na çevirenler sağlık bulacak, zayıflayacak ve kilosunu koruyacak! Bunu yaparken de hiç strese girmeyecekler." demektedir. Ertesi yıl yayımlanan Karatay Diyetiyle Obezite ve Diyabete Çözüm Var! kitabında şişmanlık, obezite ve diyabeti birbirinden ayrılamayacak hastalıklar olarak ele almaktadır. Yine 2013’te Karatay Diyetiyle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi, 2015’te Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti ve 2018’de Gerçek Tıbbın 10 Şifresi kitaplarını yazmıştır.
Devamını OkuKünyesi
Hekim, Yazar
2 Mart 1943
Elazığ, Türkiye
CANAN KARATAY Haberleri
Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!
26/04/2022Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]