

DOĞAN CÜCELOĞLU
Doğan Cüceloğlu, on bir çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak 1938 yılında, Mersin’in Silifke ilçesinde dünyaya gelmiştir. Çok küçük yaşta annesini kaybetmiştir. Ortaokulu Silifke’de okumuş, liseyi subay olan ağabeylerinin yanında, Ankara ve Kırklareli’nde bitirmiştir.
Eğitimi
Ankara Atatürk Lisesi’nde okurken edebiyat öğretmenin yönlendirmesiyle Psikoloji alanına ilgi duymaya başlayan Cüceloğlu, Kırklareli Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne girmiştir. Bu bölümü eğitimini tamamladıktan sonra ABD’ye giden Cüceloğlu, doktorasını Illinois Üniversitesi’nde yapmış ve “iletişim psikolojisi” üzerine uzmanlaşmıştır.
Akademik Yaşamı ve Kitapları
Hacettepe Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalışan Cüceloğlu, ayrıca Fulbright Bursu ile Berkeley’de bulunan California Üniversitesi’nde bir yıl misafir öğretim üyeliği yapmıştır. 1980-1996 yılları arasında ise yine ABD’nin Fullerton şehrinde bulunan California Eyalet Üniversitesi’nde dersler vermiştir. 1996 yılında emekli olup Türkiye’ye dönen Cüceloğlu bu tarihten itibaren öğrenci, ebeveyn, öğretmen, iş insanı gibi toplumun çeşitli kesimlerine ve meslek gruplarına yönelik seminerler ve konferanslar vermeye başlamış, TV programları yapmış, kitaplar yazmıştır.
“Yaşadığım acılar her şeyi bilmediğimi, öğrenmem gereken çok şey olduğunu gösterdi ve yalnız bilgi yönünden değil, insan olarak gelişmem gerektiğine ikna oldum” diyen Cüceloğlu bu kendini geliştirme sürecinin bir parçası olarak ilk kitabı olan İnsan İnsana’yı yazmış, bu gelişim sürecinde kazandıklarını yazdığı kitaplar vasıtasıyla insanlarla paylaşmıştır. Ait olduğu toplumun insanlarının duygu, düşünce ve davranışlarını bilimsel psikoloji çerçevesinde ele aldığı kitaplarıyla geniş bir okur kitlesine ulaşmıştır. Bu kitaplarından ikincisi olan İnsan ve Davranışı (1991), öğrencileri verimli çalışma metotları bakımından, anne-babaları çocuklarının gelişim aşamalarını bilmeleri bakımından, yöneticileri çalışanlarını motive etmesi bakımından ilgilendirmektedir. İçimizdeki Çocuk (1992), bizi yetiştiren ailenin ve yakın çevremizin iç dünyamızı, duygu ve düşüncelerimizi nasıl şekillendirdiğini anlatırken, İyi Düşün Doğru Karar Ver (1994), üniversite öğrencisi Timur’un kitabevi sahibi ve psikoloji uzmanı Yakup Bey ile tanışması ve sohbetlerini anlatmaktadır. Yetişkin Çocuklar (1994) kitabında da yine Yakup Bey karakteri ile aile ortamı ve çocuk yetiştirme üzerine sohbetlere yer verilmiştir. İçimizdeki Biz (1996), hayatımızdaki dayanışma gerçeğinin temeline değinirken, Savaşçı (2001) isimli kitapta insanın yaşadığı zorluklara karşı kendisini oluşturması anlatılmıştır. On bir bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde “kendini arayış”, ikinci bölümünde “uyanış ve farkına varma” evreleri yer almaktadır.
Cüceloğlu’nun diğer kitapları ise şunlardır: İletişim Donanımları (2002), Canan Dilâ’nın kendisiyle yaptığı söyleşiden oluşan İnsanı Ararken (2005), ‘Mış Gibi’ Yaşamlar (2005), Başarıya Götüren Aile (2006), ‘Türkiye’de Bir Kadının Var olma Savaşı’ alt başlığı ile çıkan Bir Kadın Bir Ses (2006), ‘Niçin “Mış” Gibi Yaşıyoruz?’ alt başlığıyla çıkan Korku Kültürü (2006), Onlar Benim Kahramanım (2009), İnsan İnsana Sohbetler (2011), Prof. Ahmet Dervişoğlu ile yaptığı sohbetlerden oluşan Derviş’in Aklı (2016), ‘Mış Gibi’ Yetişkinler (2016), Geliştiren Anne-Baba (2016), Evlenmeden Önce (2017), Öğretmenim Bir Bakar Mısın? (2018), İrfan Erdoğan ile birlikte yazdığı Öğretmen Olmak (2018), Damdan Düşen Psikolog (2020), Gerçek Özgürlük (2020), İnsan ve Davranışı (2020), Var Mısın? (2021).
Özel Hayatı
Cüceloğlu Amerika’da doktora yaparken tanıştığı ilk eşiyle on bir yıl süren bir evlilik yaşamıştır. Bu evliliğinden üç çocuğu vardır. Cüceloğlu bu süreci “Evlendiğimde ne kendimi tanıyormuşum, ne de evliliğin ne olduğunu. Silifke'de büyürken çevremde gördüğüm evlilik, koca, baba modelleriyle Kaliforniya'da büyümüş feminist bir Amerikalı kıza kocalık yapmaya çalıştım. Sonuç: hem ben çok ıstırap çektim hem de Emily'e acı çektirdim” sözleriyle, kendi özeleştirisini yaparak anlatmaktadır. Cüceloğlu ikinci evliliğini meslektaşı da olan Yıldız Evliyagil Cüceloğlu ile gerçekleştirmiştir.
Devamını OkuKünyesi
Psikolog, Akademisyen, Yazar
9 Şubat 1938
Mersin, Türkiye
Sesli Kitapları
DOĞAN CÜCELOĞLU Haberleri
Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!
26/04/2022Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]