GEORGE ORWELL

1903 yılında Hindistan’da dünyaya gelen Georges Orwell -asıl adıyla Eric Arthur Blair- yazdığı kitaplarla gerek 20. yüzyıla gerekse günümüze damga vuran dünyaca ünlü bir İngiliz yazardır. İlk öğrenimini bir Katolik okulunda yapmış, daha sonra İngiltere’nin en eski okullarından biri olan Eton Koleji’nde burslu okumuştur. 1922 yılında koleji bitirdikten sonra o tarihlerde krallığın bir sömürgesi olan Burma’ya (şimdiki adı Myanmar) giderek bir süreliğine buradaki polis teşkilatında çalışmıştır. Burma’dan İngiltere’ye döndüğünde büyük bir hayranlık beslediği Jack London gibi hayallerini gerçekleştirmek için yazar olmaya karar vermiştir. Ancak ekonomik bakımından çok zorluk çekmiştir. 1920’lerin sonunda iki yıllığına Paris’e gitse de orada da umduğunu bulamamış, birçok zorluk yaşamış ve sonunda ülkesine dönmüştür.

1936 yılına gelindiğinde Hitler ve Mussolini’nin desteğini alan diktatör Franco’nun iktidarı ele geçirmek istemesiyle başlayan İspanya İç Savaşı’nda Cumhuriyetçi gönüllülere katılmak için İspanya’ya gitmiştir. Ancak önceleri muhabir olarak savaşı takip ederken daha sonra Cumhuriyetçi milislerin safına katılmış ve teğmenliğe kadar yükselmiştir. İç savaş esnasında bir keskin nişancının kurşunuyla boğazından vurulmuşsa da kurtulmayı başarmıştır. İspanya İş Savaşı’ndan sonra siyasal görüş olarak daha da radikalleşen Orwell 2. Dünya Savaşı esnasında BBC’nin Hindistan yayınları bölümünü ve daha sonra Tribune gazetesinin edebiyat sayfasını yönetmiştir.

Savaşın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği kendisini büyük bir üne kavuşturmuş ve maddi sıkıntılarına son vermişse de yoksul olduğu dönemlerin etkisiyle yakalandığı verem hastalığı nedeniyle hayatının son dönemlerini hastanede geçirmiş, nihayet 21 Ocak 1950’de genç yaşta vefat etmiştir.

Yazılarında yaşadığı deneyimlerden ve anılarından faydalanan Orwell 1933’te, Londra ve Paris’te yoksulluk içinde yaşayan birinin ağzından yazdığı Paris ve Londra’da Beş Parasız kitabını kaleme almıştır. Kitapta adı belirtilmeyen bu karakterin yazarın kendisi olup olmadığı konusu üzerine hala farklı görüşler öne sürülmektedir. Ertesi yıl Burma’da polisken gördüğü haksızlıkların ve bunun sonucunda emperyalizme karşı duyduğu öfkenin etkisiyle yazdığı Burma Günleri kitabını, 1935 yılında ise Papazın Kızı isimli pek ilgi görmeyen kitabını yazmıştır. Yazar, edebi anlayışında ikinci bir dönüm noktası olan dar gelirli orta sınıfa mensup insanları anlattığı Zambak Solmasın romanını ise 1936 yılında yazmıştır. 1937 yılına gelindiğinde maden işçilerinin yaşamı üzerine bir araştırma olan Wigan İskelesi Yolu adlı kitabını yazmıştır.

1937 yılına kadar her yıl bir kitap yazan Orwell’ın yazarlık hayatı bu tarihten sonra bir süreliğine kesintiye uğramıştır. Bunun sebebi İspanya İç Savaşı’dır. Savaşın ardından savaş esnasında yaşadıklarını anlattığı 1938’de çıkan Katalonya’ya Selam kitabını yazmıştır. 1939’da Zambak Solmasın kitabıyla pek çok ortak noktası olan Daralma isimli kitabını yazmıştır. 

George Orwell’ı üne kavuşturan ve geniş kitleler tarafından takdirle karşılanmasını sağlayan ilk kitabı 1945’te yayımlanan Hayvan Çiftliği, ikincisi bundan dört yıl sonra yayımlanan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört olmuştur. Derin bir gözlem kabiliyeti olan yazar bu kabiliyetini sade ve sürükleyici bir dille birleştirmiştir. Diktatörlüğe ve totalitarizme karşıtlığı her iki kitabında da görülmektedir. Fabl tarzında siyasi bir eleştiri özelliği taşıyan Hayvan Çiftliği’nde Stalin ve yaptıkları eleştirilirken, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ise distopik bir dünyada geçmekte olup kazandırdığı kavramlar, yaptığı eleştiriler, anlatımı ve yarattığı dünyayla günümüzde dahi kendi türü içinde en popülerler kitaplardan birisidir.

Devamını Oku

Künyesi

GEORGE ORWELL Kimdir?
Yazar
GEORGE ORWELL Kaç Yılında Doğmuştur?
25 Haziran 1903
GEORGE ORWELL Nerelidir?
Bihar, Hindistan

GEORGE ORWELL Haberleri

Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!

26/04/2022

Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir