GÜLSE BİRSEL

11 Mart 1971’de İstanbul’da avukat bir baba ve ev hanımı bir annenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Beyoğlu Anadolu Lisesi’nde ortaöğrenimini tamamlamış, lisenin son sınıfında üç aylığına İsviçre’deki bir leydi okuluna gitmiştir. Liseden sonra oyuncu olmak istemişse de ailesinin yönlendirmesiyle Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’ne girmiştir. İkinci sınıftayken gazetecilik ilgisini çekmiş ve Aktüel dergisinde muhabirlik yapmaya başlamıştır. 1994 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra Amerika’ya giderek New York’taki Colombia Üniversitesi’nde iki yıl sinema üzerine yüksek lisans yapmıştır.

1996 yılında Türkiye’ye döndüğünde üç ay ATV’nin kahvaltı haberlerinin dış haberlerini yazmıştır. Ardından bir sene Esquire dergisinin yayın yönetmenliğini üstlenmiştir. Esquire’den sonra Harper’s Bazaar dergisinin de yayın yönetmeliği yapmış ve daha sonra Bazaar Gelin ile Orange dergilerinin çıkartmıştır. 2002 yılına kadar Harper’s Bazaar dergisinin yanı sıra FHM, House Beutiful Gezi isimli dergilerin de yayın koordinatörlüğünü yapmıştır. 2001 yılında Sabah gazetesiyle köşe yazarlığına adım atan Gülse Birsel, 2002’de ATV’de yayınlanan g.a.g. isimli programı hazırlayıp sunmaya başladı. Ertesi yıl programdaki bazı metinlerden ve köşe yazılarından oluşan Gayet Ciddiyim isimli ilk kitabı yayımlanmıştır. 2004 yılında ise ikinci kitabı olan Hala Ciddiyim! çıkmıştır.Kendisini geniş kitlelere tanıştıran işi 2004 yılında ATV’de ekranlara gelen Avrupa Yakası olmuştur. Birsel bu dizide senaristliği üstlenmenin yanında Hümeyra, Gazanfer Özcan, Ata Demirer gibi oyuncularla beraber başrolü üstlenmiştir. 2005 yılında Hırsız Var filminde Haluk Bilginer, Mehmet Ali Erbil gibi isimlerle oynayarak sinemaya ilk adımını atmıştır. Avrupa Yakası’ndaki rolüyle 2005 ve 2006 yıllarında Altın Kelebek En İyi Kadın Komedi Oyuncusu Ödülü’nü kazanmıştır. 2005 yılında köşe yazılarından oluşan üçüncü kitabı Yolculuk Nereye Hemşerim? yayımlanmıştır.

2008’deki Yaz Olimpiyatları meşalesini İstanbul’da taşıma görevi kendisine verilmiş, 2009 yılında Ezel Akay’ın yönettiği 7 Kocalı Hürmüz ile ikinci sinema filminde rol almıştır. Türkiye TV tarihinde hatırı sayılır bir yer edinen Avrupa Yakası 2009 yılında sona ermiştir. Aynı yıl dördüncü kitabı Velev ki Ciddiyim! ismiyle çıkmıştır. İster yaz ayında okunsun ister başka bir mevsimde bir “yazlık” havasında olan beşinci kitabı Yazlık 2011 yılında çıkmıştır. “Bir kumsalda, şezlonga uzanmış, karpuz yiyerek okuduğunuzu hayal edin. Ve içinizi aydınlık tutun!”

2012 yılında Yalan Dünya dizisini yazmış ve Altan Erkekli, Füsun Demirel, Olgun Şimşek, Beyazıt Öztürk gibi isimlerle beraber oyuncu olarak da yer almıştır. Dört sezon süren dizi ile 2012 yılında Altın Kelebek’te En İyi Senarist ödülünü, Antalya Televizyon Ödülü’nde komedi dizisi dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü kazanmıştır. 2013 yılında Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığına başlamış, aynı yıl Woman to Watch Ödülü’nde Sanat Lideri ödülüne layık görülmüş, Yalan Dünya ile Elle Style Ödülü’nde Yılın Kadın Oyuncusu seçilmiştir.

2015 yılında Memleketi Ben Kurtaracağım! adıyla çıkan beşinci kitabında yine kendine has mizahi üslubunu kullanan Birsel, diyetten antidepresanlara, astrolojiden sosyal medyanın nasıl kullanması gerektiğine dair bir çok anekdota yer vermiştir. Yine Yalan Dünya ile Türkiye Gençlik Ödülleri’nde En İyi Senarist ödülü, CEFTUS Ödülleri’nde ise Jüri Özel Ödülü’nü almıştır. 2017 yılında senaryosunu yazdığı ilk sinema filmi olan Aile Arasında seyirciyle buluşmuştur. Aynı zamanda oyuncu olarak yer aldığı film büyük ilgi görmüştür. 2018-2020 arasında yayınlanan Jet Sosyete isimli diziyi yazmış ve rol almıştır.

Devamını Oku

Künyesi

GÜLSE BİRSEL Kimdir?
Oyuncu, Senarist, Gazeteci, Yazar, Sunucu
GÜLSE BİRSEL Kaç Yılında Doğmuştur?
11 Mart 1971
GÜLSE BİRSEL Nerelidir?
İstanbul, Türkiye

GÜLSE BİRSEL Haberleri

Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!

26/04/2022

Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir