MAHFİ EĞİLMEZ

1950 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mahfi Eğilmez, Ankara Atatürk Lisesi’nde okuduktan sonra 1972 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat bölümünü bitirmiştir. Ardından Gazi Üniversitesi’nde “Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Finansmanı” adını taşıyan teziyle Kamu Maliyesi üzerine doktorasını yapmıştır. Yeminli mali müşavir unvanına sahip olan Eğilmez, kariyerine 1972 yılında Maliye Bakanlığı’nda Maliye Müfettişi Muavini olarak başlamıştır. Daha sonra; Maliye Müfettişliği, Gelirler Genel Müdür Yardımcılığı, Hazine Kamu Kurumları ve İştirakleri Daire Başkanlığı, Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcılığı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşavirliği, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşar Yardımcılığı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşavirliği, Hazine Müsteşarlığı Müşavirliği görevlerinde bulundu. 1997 yılında atandığı Hazine Müsteşarlığı görevinden yıl sonunda ayrılarak kamu kariyeri sona erdirmiştir. Hazinede görev yaptığı dönemlerde Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliğine atanmıştır. Ayrıca Türkiye Elektromekanik Sanayii A.Ş. (Temsan), Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) yönetim kurulu üyeliklerinde bulunmuş, Dünya Bankası ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye namına guvernör vekili ve guvernör olarak görev yapmıştır.

1998 yılında özel sektöre geçerek Garanti Bankası Yönetim Kurulu Murahhas Üyeliği ve Garanti Leasing ve Doğuş İnsangücü Kaynakları A.Ş. gibi çeşitli kuruluşlarda yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı yapmış, 2006 yılında bu görevlerinden ayrılmıştır. 2000 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ekonomi politikası üzerine dersler vermeye başlamış, bir yandan Yeni Yüzyıl ve Radikal gazetesi ile CNBCe Business dergisinde köşeyazıları yazmış, NTV ve CNBCe kanallarında ekonomi yorumculuğu yapmıştır. Bilgi Üniversitesi’nde 2010 yılına kadar ders vermeye devam etmiştir. Radikal gazetesinden ise 2011’de ayrılmıştır. Bilgi Üniversitesi’nden sonra 2011 yılından 2017 yılına dek Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak ekonomi dersleri vermiştir. 2018’e gelindiğinde yaklaşık on yıldır yorumculuk yaptığı NTV’den ayrılmıştır. Kadir Has Üniversitesi’nden sonra Altınbaş Üniversitesi’nde ders vermeye başlamış olup halen bu görevini sürdürmektedir. Hitit uygarlığının tanıtılması için yaptığı katkılar nedeniyle kendisine Çorum ve Hattuşa belediyeleri tarafından fahri hemşehrilik unvanı verilmiştir.

Türkiye ve dünya ekonomisi konusunda ülkemizdeki önemli otoritelerden biri olan akademisyen-yazar Mahfi Eğilmez’in yayımlanmış 21 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Bu kitaplar; Katma Değer Vergisi, Teori ve Uygulama (1983); IMF, Dünya Bankası ve Türkiye (1997); Hazine (2000); Light Günlük (2000); Krizleri Nasıl Çıkardık? (2001, Ercan Kumcu ile birlikte); Ekonomi Politikası (2002, Ercan Kumcu ile birlikte); Hitit Ekonomisi (2005); Anitta'nın Laneti (2006); Hattuşa'dan Kaçış (2008); Küresel Finans Krizi (2008); Kendime Yazılar (2012); Örneklerle Kolay Ekonomi (2015); Mikroekonomi (2015); Makroekonomi (2016); Kamu Maliyesi (2016); Ekonomide Analiz: Örnek Olaylar ve Çözümler (2016); Değişim Sürecinde Türkiye: Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Sosyo-Ekonomik Bir Değerlendirme (2018); Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi (2018); Ekonominin Temelleri (2019); Türkiye Ekonomisi (2020); İnferis (2020) bulunmaktadır. 

Bu kitaplardan Light Günlük, Anitta'nın Laneti, Kolay Ekonomi, Değişim Sürecinde Türkiye ve Dünya Ekonomisi kitapları çok satan kitaplar listesinde haftalarca birinci sırada kalmıştır. En çok satan kitabı ise Değişim Sürecinde Türkiye: Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Sosyo-Ekonomik Bir Değerlendirme olmuştur.

Devamını Oku

Künyesi

MAHFİ EĞİLMEZ Kimdir?
Ekonomist, Yazar
MAHFİ EĞİLMEZ Kaç Yılında Doğmuştur?
1950
MAHFİ EĞİLMEZ Nerelidir?
İstanbul

MAHFİ EĞİLMEZ Haberleri

Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!

26/04/2022

Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir