MERT FIRAT
Tiyatro ve sinema dünyasının çok yönlü isimlerinden biri olan Mert Fırat, 10 Ocak 1981’de Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezun olan Fırat, oyunculuğa da Ankara’da başladı. Oyunculuğunun yanı sıra senaryo yazarlığı yapan ve sesiyle reklamlara hayat veren Mert Fırat kimdir?
Mert Fırat’ın Hayatı
Ortaokul yıllarından itibaren tiyatro ile ilgilenen Mert Fırat, lise eğitiminin ardından İsveç’e gitti. Burada radyo – TV yayıncılığı eğitimi alan Fırat, bu eğitimini yarıda bırakarak Türkiye’ye döndü ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. TV ekranlarındaki ilk rolünü de yine bir Ankara dizisinde alan Fırat, “Bizim Evin Halleri” dizisiyle seyirciyle tanıştı. Fırat, 2001 – 2005 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda görev aldı. Takvimler 2006 yılını gösterdiğinde İstanbul’da bulunan Oyun Atölyesi’nin sahneye koyduğu yazar William Shakespeare‘in “Hırçın Kız” isimli oyununun kadrosuna seçildi ve oyunculuğa İstanbul’da devam etti. Ardından Oyun Atölyesi ile “Testosteron” (2008 -2012) ve “Antonius ile Kleopatra” (2012-2013) oyunlarında yer aldı.
Fırat’ın geniş kitlelerce tanınması ise yine aynı yıllara denk geldi. Yayınlandığı dönemde büyük ilgi gören “Binbir Gece” (2006) dizisinde yer alan Fırat, ardından “Kapalıçarşı” (2009) isimli dizide Nejat İşler, Olgun Şimşek ve Erkan Can ile birlikte rol aldı. “İntikam” (2013) dizisiyle yine TV seyircisiyle buluşan Mert Fırat, burada Beren Saat ve Nejat İşler ile başrolleri paylaştı. Fırat’ın son olarak TV ekranlarında yer aldığı en dikkat çeken yapımlardan biri ise “Ufak Tefek Cinayetler” dizisi oldu.
Mert Fırat’ın Filmleri
Fırat’ın başarılı oyunculuk yolculuğu sinemada da devam etti. İlk olarak Berrin Dağçınar’ın yönettiği ve Zeki Alasya, Tarık Pabuççuoğlu gibi isimlerin kadrosunda yer aldığı “Hayattan Korkma” (2007) ile beyaz perdede yerini aldı. Fırat, bu filmin ardından senaryosunu kendi yazdığı ve yayınlandığı dönemde büyük ilgi gören “Başka Dilde Aşk”ın (2009) başrolünde oynadı. İlksen Başarır’ın yönetmenliğini yaptığı filmde Fırat’a Saadet Işıl Aksoy ve Lale Mansur eşlik etti. Fırat bu filmle, 15. Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri’nde, 21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ve 4. Yeşilçam Ödülleri’nde “En İyi Erkek Oyuncu”, Berdiansk Film Festivali’nde “Genç Yetenek”, Kıbrıs Uluslararası Film Festivali’nde ise “En İyi Senaryo” ödüllerini aldı.
Mert Fırat bu filmin ardından yine İlksen Başarır yönetmenliğindeki “Atlıkarınca” (2010) filminin hem başrollerinde yer aldı hem de senaryosunu kaleme aldı. Atlıkarınca filmiyle 47. Altın Portakal Uluslararası Film Festivali’nde “En İyi Senaryo Ödülü” alan Fırat, Çağan Irmak’ın “Dedemin İnsanları” (2011) filminin kadrosunda da yer aldı. Ardından Türk sinemasının başarılı yapımlarından biri olan “Kelebeğin Rüyası” (2013) filmi geldi. Bu filmde Kıvanç Tatlıtuğ ile başrolleri paylaştı. Filmin yönetmeni Yılmaz Erdoğan’ın Türk edebiyatının önemli isimlerinden Behçet Necatigil’i canlandırdığı filmde Mert Fırat, genç şair Rüştü Onur’a hayat verdi. Fırat, sinemada önemli yapımlarda rol almaya devam etti ve Yavuz Turgul’un yönetmenliğiyle Şener Şen’in başrolde olduğu “Yol Ayrımı” filminde de yer aldı. Son olarak “Her Şey Seninle Güzel” (2018) filminde ise Burcu Biricik, Hazar Ergüçlü ve İlker Aksum’la birlikte rol aldı.
Türkiye İş Bankası’nın reklam yüzü olan Fırat, sesiyle pek çok reklama da ses verdi. Son olarak Storytel’de José Mauro de Vasconcelos’un 1968’de yayınlanan ünlü eseri Şeker Portakalı’nı seslendiren Mert Fırat, sahneye ve sanata olan yatırımlarını hep sürdürdü. Moda Sahnesi’nin kurucuları arasında yer alan Fırat, 2017 yılında oyuncu Didem Balçın, müzisyenler Harun Tekin ve Koray Candemir ile DasDas Sahne’yi İstanbul Ataşehir’de açtı.
Devamını OkuKünyesi
Seslendirdiği Kitaplar
MERT FIRAT Haberleri
Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!
26/04/2022Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]