

NASUH MAHRUKİ
21 Mayıs 1968’de İstanbul’da dünyaya gelen Nasuh Mahruki, 200 yıldan beri İstanbul’da yaşayan Mahruki ailesine mensup olup, Osmanlı padişahlarından II. Mahmud’a hizmet etmiş olan Nasuhzade şehit Kaptan-ı Derya Ali Paşa’nın altıncı kuşaktan torunudur. Türk Nümismatik Derneği Başkanlığı yapan babası Cem Mahruki ise Türkiye’nin önemli koleksiyonerlerinden birisidir. İlk ve ortaokulu Şişli Terakki Lisesi’nde okuduktan sonra 1992 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olmuştur. Dağcılıkla 1988 yılında Bilkent Üniversitesi’nde okurken Doğa Sporları Topluluğu’nda tanışmış, üç yıl bu topluluğun başkanlığını yapmıştır. Mahruki sadece dağcılıkla değil aynı zamanda mağaracılık, aletli dalış, motor sporları, yamaç paraşütü, bisiklet ve yelken gibi pek çok spor dalıyla da ilgilenmektedir.
Eskiden Sovyetlerin sınırlarında kalan 7000 metreden yüksek beş dağı 1992-1994 yılları arasında tırmanarak Rusya Dağcılık Federasyonu tarafından Kar Leoparı unvanına layık görülmüştür. Bu unvan Türkiye’de hala sadece kendisinde vardır. 1995 yılında Everest Dağı’na tırmanan ilk Türk, dünyadaki ilk Müslüman dağcı olmuştur. Ertesi yıl ise yedi kıtanın en yüksek dağına tırmanarak Yedi Zirveler projesini tamamlayan 45. kişi olmuş ve en genç sporcu unvanını kazanmıştır. İlerleyen yıllarda 8000 metreden fazla yüksekliği ve Türkiye’nin en yüksek solo tırmanışı olan Cho Oyu Dağı, Lhotse Dağı ve Türkiye’nin en yüksek oksijen desteksiz tırmanışı olan K2 Dağı gibi pek çok zorlu tırmanışı gerçekleştirmiştir. 15 yıllık bir aranın ardından Everest Dağı’na bir kere daha tırmanmıştır. Pakistan, İran, Hindistan, Nepal, Moğolistan, Tibet, Bhutan gibi ülkelerin yanı sıra pek çok Avrupa ülkesinde motosiklet yolculuğu yapmıştır.
Bahçeşehir Üniversitesi’nde verdiği Takım Çalışması ve Liderlik konulu derslerin yanında liderlik, takım çalışması, kendini tanıma, kişisel gelişim, kararlılık, hedef odaklı olma, risk yönetimi ve disiplin konularında seminerler vermekte, motivasyon konuşmaları yapmaktadır. 8-15 yaş aralığındaki çocuklar ve yetişkinler için Doğada Liderlik kampları düzenlemektedir.
1996 yılında kurulan ve arama kurtarma konusunda Türkiye’deki ilk sivil toplum örgütü olan Arama Kurtarma Derneği (AKUT)’nin kurucusudur. 18 yıl gibi bir süre boyunca bu derneğin başkanlığı yürütmüş, 2016 yılında bu görevi bırakmıştır. Halen AKUT’un Onursal Başkanı olan Mahruki, AKUT Vakfı Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı ve AKUT Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Ayrıca Ulusal Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Derneği (UGSAD), Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Gezginler Kulübü Derneği, Ortak İdealler Derneği ve Türkiye’de kurulan ASHOKA Vakfı’nın Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi’dir. Kurtarma çalışmalarında sergilediği öncü sosyal girişimcilik nedeniyle 2004 yılında Amerika’daki ASHOKA Vakfı’na “Fellow” olarak seçilmiş, 2009 yılında Filipinler’de Uluslararası Gusi Barış Ödülü’ne layık görülmüştür. 2012 yılında Bilkent Üniversitesi tarafından kendisine sosyal bilimler alanında fahri doktora verilmiş, 2014 yılında Moğolistan Kültür, Spor, Turizm Bakanlığı’nca Juukh Bichig takdirnamesiyle ödüllendirilmiştir.
Çeşitli televizyon kanalları için belgesel programları hazırlayan, dergilerde ve gazetelerde köşe yazarlığı yapan Nasuh Mahruki’nin basılmış birçok kitabı da vardır. Bunlar; Bir Dağın Güncesi (1995), Everest’te İlk Türk (1995), Bir Hayalin Peşinde (1996), Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi (1999), Yeryüzü Güncesi (2022), Vatan Lafla Değil Eylemle Sevilir (2007) ve Kendi Everest’inize Tırmanın (2010) isimli kitaplardır.
Devamını OkuKünyesi
Dağcı, Yazar, Fotoğrafçı
21 Mayıs 1968
İstanbul, Türkiye
NASUH MAHRUKİ Haberleri
Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!
26/04/2022Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]