Sesli Kitap Nedir?

Son zamanlarda arama motorlarında en çok aranan konulardan biri “Sesli kitap nedir” oldu. Sesli kitaplar aslında çok uzun zamandır hayatımızda; özellikle görme engelliler için sesli kitap çalışmaları, üniversiteler ve kütüphaneler tarafından uzun bir zamandır gerçekleştiriliyor. Ancak internetin hayatımıza girmesinden önce kısıtlı yalnızca bir çevre tarafından erişilebilen sesli kitaplar, artık mobil cihazların da yaygınlaşması sayesinde geniş kitleler tarafından bilinir ve tercih edilir oldu.

Sen de “sesli kitapları nedir” diyorsan ve sesli kitap sistemini merak ediyorsan, bu yazımız tam sana göre! Hazırsan, sesli kitap nedir, sesli kitap dinlemek için neler yapmak gerekir, anlatıyoruz:

Audible to roll out text captions for audiobooks in an upcoming feature -  Los Angeles Times

Görme engelliler için sesli kitap

Sesli kitap teknolojisine, dünyaca ünlü mucit Thomas Edison sayesinde kavuştuğumuzu biliyor muydun? Sesli kitaplar, Edison’un 1877’de fonografı icat etmesiyle hayatımıza girdi. Fonografik kitap, yani sesli kitapların ilk formu Edison’un bu icadında öngördüğü kazanımlardan biriydi ve görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyordu. Gerçekten de sesli kitaplar başlangıcından itibaren görme engellilerin eğitimi ve bilgiye erişiminde en önemli kaynaklardan biri oldu. Ses kayıt sistemlerinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte pek çok üniversite, kütüphane ve eğitim kurumu görme engelliler için sesli kitap kayıtları alarak işitsel kütüphaneler oluşturdular.

Peki bir kitap nasıl sesli hale gelir, kitap nasıl seslendirilir? Kısaca açıklayalım.

Öncelikle seslendirilecek olan kitaplar belirlenir. Üniversite ve kütüphaneler seslendirilecek kitaplarda önceliği akademik yayınlara ve ders kitaplarına verseler de, dünya ve Türk edebiyatının klasiklerine de işitsel kütüphanelerinde yer verirler. Yani ders kitaplarının yanı sıra Oğuz Atay’dan Dostoyevski’ye, Sabahattin Ali’den Tolstoy’a kadar pek çok ünlü yazarların eserleri, sesli kitap olarak üniversite ve kütüphane kayıtlarında mevcuttur. Ayrıca öğrencilerden ve kütüphane kullanıcılarından gelen istekler doğrultusunda, kendi listelerinde olmayan kitapların da seslendirme kayıtlarını gerçekleştirip, sesli kitap olarak kullanıcılarıyla paylaşırlar.

Sesli kitap kaydetmek için dışarının seslerinden izole bir ortam ve iyi bir kayıt sistemi gerekir. Kitap seslendirmeleri üniversite ve kütüphanelerde, çoğunlukla gönüllüler tarafından gerçekleştirilir. Diksiyonu ve tonlamaları doğru olan herkes, görme engelliler için sesli kitap okuyabilir. 

Üniversiteler ve kütüphaneler, öğrencileri ve üyeleri için ücretsiz sesli kitap hizmeti sunarlar. Ancak hem gönüllü seslendirme sistemiyle çalıştıkları için sahip oldukları sesli kitap arşivi bir miktar kısıtlı olabilir hem de arşivleri, üyeleri veya öğrencileri olmayanların erişimine kapalıdır.

Do Audiobooks Get in the Way of Learning to Read? | Understood - For  learning and thinking differences

Storytel ile sesli kitaplar, her yerde seninle birlikte!

Sesli kitapların öncelikle görme engelliler düşünülerek tasarlandığını söylemiştik. Ancak hızın büyük önem kazandığı dünyamızda artık sesli kitaplar görme engelli olmayanlar tarafından da çokça tercih edilmeye başlandı. Sesli kitap hizmetleri sayesinde trafikte giderken hatta mutfakta bulaşık yıkarken bile sesli kitap okuyabilirsin! Üstelik, sesli kitap okumak için üniversite öğrencisi olman veya bir kütüphaneye kaydolman da şart değil: Storytel’in on binlerce kitabı barındıran sesli kitap arşivi sayesinde en sevdiğin yazarların eserlerini, en sevdiğin tiyatro ve seslendirme sanatçılarının sesinden dinleyebilirsin. Storytel’de Türkçe sesli kitap seçeneklerinin yanı sıra İngilizce sesli kitaplara da erişebilir, böylece yabancı dil pratiğini artırabilirsin. Üstelik Storytel’in sesli kitap arşivi yetişkinlerle sınırlı değil; çocuklar için sesli kitaplar da Storytel’de seni bekliyor! Türk ve dünya edebiyatının en ünlü isimlerinin kaleme aldığı çocuk edebiyatı eserlerini sesli kitap olarak dinleyebilir, henüz okuma çağında olmayan çocuklarının, çocuklar için sesli kitaplar sayesinde edebiyatın sihirli dünyasıyla tanışmasını sağlayabilirsin.

Sen de Storytel’in sesli kitap dünyasını keşfetmek istersen, şimdi Google Play ve Apple Store’dan cep telefonuna veya tabletine Storytel uygulamasını indirebilir ve sesli kitap okuma keyfini hemen yaşamaya başlayabilirsin. Hem de ilk 14 günlük ücretsiz deneme süresi fırsatıyla! Şimdi tıkla, kitapların sesli dünyasındaki bu keyifli yolculuğu kaçırma! Ayrıca Seslenen Kitap’ın Sesli Kitap içerikleri ile dinlediğin kitaplar hakkında merak ettiklerini öğrenebilir, konu özetleri ve ses örnekleriyle dinlemek istediğin kitabı seçebilirsin!

Diğer Yazılar

İz Bırakan Kitapların Birbirinden Etkileyici Giriş Cümleleri

18/11/2019

Her kitap yeni bir dünya ve her yeni dünyada bizi bekleyen binlerce cümle var. Bizim birkaç saniyede okuyup geçtiğimiz her bir cümle için yazarlar kim bilir kaç kez düşünüyorlar ve kim bilir kaçıncı denemeden sonra […]

Sabah İşe Giderken Dinleyebileceğiniz Güne Gülümseterek Başlatacak 10 Sesli Kitap Önerisi

18/11/2019

İş, okul, sınavlar, sunumlar derken hayat her zaman pek de kolay olmuyor. Yorgunluklar ve düşük motivasyon kimi zaman yakamızı bir türlü bırakmıyor. Böyle zamanlarda güne iyi bir başlangıç yapmanın bir anda her şeyi değiştirebileceğini biliyor […]

Yepyeni ve Bambaşka Seslenen Kitap’tan Merhaba!

18/11/2019

Seslenen Kitap olarak sesli kitaptan teknolojiye, podcast’ten dizi ve filme kadar keşfedilmeye değer her şeye dair bilgilendirici, eğlendirici, düşündürücü yazılarımız ile sizlerle birlikteyiz. Seslenen Kitap’ın, Storytel ile birleşmesinin ardından faaliyetini durdurduğu websitesi seslenenkitap.com, Kasım 2019 tarihi […]

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir