KLASİKLER
Dünya Edebiyatının En Çok Okunan Klasikleri
Storytel, dünya edebiyat tarihinin unutulmaz eserlerini dijital bir arşiv olarak, sesli kitap formuyla okuyucularla buluşturmaya devam ediyor. Roman türünün ilk örneklerinden sayılabilecek eserlerden, klasik ya da modern eserlere birbirinden farklı türdeki roman ve öykülerden oluşan bu sesli arşiv, aynı zamanda dünya edebiyat tarihinin temel yapı taşlarını oluşturuyor. İşte her dönem güncelliğini koruyan dünya edebiyat tarihinin unutulmaz eserleri.
Don Kişot-Miguel De Cervantes (Seslendiren: Şerif Erol)
Bilindiği üzere romanın Batı’daki gelişimi, 15. ve 16. yüzyılda İspanya’daki adaletsiz düzeni eleştiren Cervantes’in ünlü eseri “Don Kişot’ isimli romanıyla yeni bir boyuta taşınmıştır. Avrupa düşüncesinin temeli olan eleştirel akıl bu tür eserlerin ortaya çıkışında önemli etkenlerden biridir. Roman türünün ilk örneği kabul edilen “Don Kişot” 1605 yılında yayımlanmış ve edebiyat otoriteleri tarafından modern romancılığın ilk örneği olarak kabul edilmiştir.
Goriot Baba- Honore de Balzac (Seslendiren: Levent Ünsal)
“Goriot Baba”, Honore de Balzac’ın “İnsanlık Komedyası” adlı eserinin ilk kitabıdır. İlk kez 1834 yılında yayımlanan eser, hukuk okuyan yoksul bir gencin hikâyesini anlatır.
Goriot Baba- Honore de Balzac (Seslendiren: Levent Ünsal)
Beyaz Diş-Jack London (Seslendiren: Kerim Öztürk)
Jack London bu romanında, vahşi hayatla, medeni hayat arasında sıkışıp kalan yarı kurt yarı köpek “Beyaz Diş” üzerinden; merhamet, güven, ahlak kavramlarını sorgular.
Franz Kafka-Dönüşüm (Seslendiren: Cem Mumcu)
Gregor Samsa isimli karakterin bir sabah kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulduğu bu uzun hikâye, Kafka’nın en ünlü eseridir. İlk kez 1916 yılında yayımlanan “Dönüşüm”, dünya edebiyat tarihinin üzerine en çok konuşulan eserlerinden biri olmayı başarmıştır.
Satranç-Stefan Zweig (Seslendiren: Cem Baza)
New York’tan Buenos Aires’e giden bir gemide karşılaşan satranç tutkunu bir adamla, satranç alanında dünya şampiyonu olmuş genç bir adamın hikâyesini anlattığı “Satranç” Stefan Zweig’ın intihar etmeden önce kaleme aldığı son eseridir.
Rus Edebiyatının En Çok Okunan Klasik Eserleri
18. yüzyılın sonlarından itibaren yükselen ve 19. yüzyılın ortalarına kadar süren “romantik” dönemde büyük bir sıçrama yapan Rus edebiyatı; Puşkin, Gogol ve Çehov, Dostoyevski gibi önemli yazarların eserleri dünya klasikleri arasına girmeyi başarmıştır.
Özellikle ülkedeki reform hareketlerinden sonra büyük aşama kaydeden yazarlar, macera, tarihi roman, seyahat notları, askeri anılar, psikolojik roman gibi pek çok türde eser vererek dünya edebiyat tarihine damga vurdular.
Palto-Nikolay Gogol (Seslendiren: Murat Eken)
19. yüzyıl Rus düzyazısının ilk büyük ismi Nikolay Gogol; “Müfettiş” ve “Ölü Canlar”, “Taras Bulba”, “Bir Delinin Hatıra Defteri”, “Palto” gibi dünya edebiyatının unutulmaz eserlerine imza atmıştır.
Hacı Murat-Lev Nikolayeviç Tolstoy (Seslendiren: Umut Tabak)
Ülkesinde yaşanan toplumsal değişiklikleri, siyasal çalkantıları titizlikle ele alan Tolstoy, “Hacı Murat” isimli eserinde, Rus ordusuna karşı savaşmış Çeçen isyancı Hacı Murat’ın hikâyesini anlatmıştır.
Suç ve Ceza- Fyodor Mikhaylovich Dostoyevski (Seslendiren: Umut Tabak)
Dostoyevski’nin, Sibirya’daki sürgün hayatı sonlandığında kaleme aldığı “Suç ve Ceza” dünya edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biridir. “Suç ve Ceza”, fakir bir öğrenci olan Raskolnikov’un ilginç hikâyesini anlatır.
Yüzbaşının Kızı-Aleksandr Puşkin (Seslendiren: Barış Özgenç)
“Yüzbaşının Kızı” on sekizinci yüzyılın ikinci yarısında Rusya’yı tehdit eden Kazak ve köylü isyanları döneminde geçen tarihsel bir romandır. Puşkin, dünya edebiyat tarihinin en başarılı örneklerinden biri olan bu klasik eseri 1836’da yayımlatmıştır.
Dünya Edebiyat Tarihine Damga Vuran Kadın Yazarlar
Özellikle Virginia Woolf, Jane Austen gibi isimler, kadının temsil hakkının olmadığı, eserlerini takma isimlerle kaleme almak zorunda kaldıkları karanlık bir çağda cesurca üretimlerine devam ederek kendilerinden sonra gelen kuşaklara yol açan önemli figürler olmuşlardır.
Güçlü kadın karakterler, güçlü masal kahramanları ve güçlü duyguları söze dökerek, kendi dönemlerinin dışına çıkan bu isimler dünya edebiyat tarihine damgalarını vurmayı başardılar.
Frankenstein-Mary Shelly (Seslendiren: Cemil Büyükdöğerli)
İngiliz yazar Mary Shelly tarafından yaklaşık iki yüz yıl önce kaleme alınan “Frankenstein” tuhaf bir canavara hayat veren genç bir öğrencinin hikâyesini anlatmıştır. Yazar kitapta, ölülerden toplanan parçaların birleştirilmesiyle oluşturulan Frankenstein isimli yaratığın hikâyesi üzerinden, yaratıcılık ve yıkıcılık kavramlarını tartışmaya açmıştır. Dünya edebiyat tarihinin en çok okunan romanlarından biri olan “Frankenstein” aynı zamanda sinemaya da uyarlanmıştır.
Pazartesi ya da Salı-Virginia Woolf (Seslendiren: Gökçe Eyuboğlu)
Varoluş ile ilgili sınırları arayan “Pazartesi ya da Salı” isimli öykü kitabı, bilinç akışı tekniği ile edebiyat dünyasında çığır açan ünlü yazar Virginia Woolf’un, ölümünden sonra eşi Leonard Woolf tarafından derlenmiştir.
Gurur ve Önyargı-Jane Austen (Seslendiren: Armağan Tezcan)
İngiliz yazar Jane Austen’ın, evlilik çağındaki beş genç kızın hikâyesini anlattığı “Gurur ve Önyargı” yazarın 1813’te yayımlanan ikinci romanıdır.
Harry Potter ve Sırlar Odası- J.K Rowling (Seslendiren: Tilbe Saran)
Tüm dünyada 400 milyon kopya satarak hem kitabı hem de yazarı Rowling’i büyük bir üne kavuşturan Harry Potter serisi, annesi ve babasının büyücü olduğunu öğrendikten sonra geçmişi ile ilgili sırları çözmek için Hogwarts büyücülük okuluna giden Harry’nin maceralarını anlatır.
Dünya Edebiyatında Son Yıllarda Önce Çıkan Popüler Kitaplar
80’li yıllardan sonra yükselişe geçen popüler edebiyat ürünlerinde en çok polisiye, gerilim, tarih ve yeraltı edebiyatı gibi türler ön plana çıkmıştır.
Özellikle dijital platformda büyük bir ilgiyle takip edilen çevrimiçi dizi ve film izleme platformları tarafından uyarlanan bu eserler, okuyucu kitlesinin alışkanlıklarını ve beklentilerini de değiştirmeye başlamıştır.
Son Av- Jean-Christophe Grange (Seslendiren: Erdem Akakçe)
Jean-Christophe Grange imzalı “Son Av” isimli polisiye roman, Alasce bölgesinde işlenen vahşi bir cinayeti çözmek için harekete geçen iki dedektifin maceralarını anlatır.
Yarasa-Jo Nesbo (Seslendiren: Levent Ünsal)
Jo Nesbo imzalı “Yarasa” Olso Cinayet Masası dedektifi Harry Hole’un öldürülen genç bir kadının katilini bulmaya çalışırken yaşadığı ilginç maceraları anlatmaktadır.
Amerikan Masalları- Lyman Frank Baum (Seslendiren: Alişan Özkan)
Oz Büyücüsü’nün yazarı Frank L. Baum’un günümüz Amerikan kültürünü eğlenceli bir dille aktardığı “Amerikan Masalları” isimli kitabı on iki öyküden oluşmaktadır.
Buz Prenses-Camilla Lackberg (Seslendiren: Özlem Zeynep Dinsel)
Buz Prenses, anne babasının ani ölümüyle çocukluğunun geçtiği kasabaya dönen Erica’nın, yıllardır görmediği çocukluk arkadaşının cesedini bulmasıyla başlayan gerilimli olaylar zincirini anlatmaktadır.