Kitaplar zihnimizi açan, bizleri insan ruhunun derinliklerine doğru bir serüvene çıkaran muhteşem kaynaklardır. Yazın dünyasında okunması gereken kitapların sayısı bu yazıya sığmayacak kadar çok olsa da bu geniş arşivden mutlaka okunması gereken kitapları senin için özenle seçtik.
Hayvan Çiftliği – George Orwell
Kimsenin düşüncelerini söylemeye cesaret edemediği bir devir gelmişti.
İngiliz yazar George Orwell’ın çağdaş klasiklere kazandırdığı eseri Hayvan Çiftliği, şüphesiz ki ölmeden önce okunması gereken kitaplardan biri. Eserlerinde politik temaları ustalıkla işleyen yazar, Hayvan Çiftliği’nde politik alegori şaheseri yaratıyor. Fabl tarzında yazılan eser özünde Stalin’in önderliğindeki Sovyet Rusya’nın totaliter yapısının içten bir eleştirisi olarak yorumlanır. Pink Floyd’un Animals albümüne de ilham kaynağı olan eser bugüne değin kaleme alınmış en iyi sistem eleştirilerinden biri.
Hamlet – William Shakespeare
İnsan sevdikçe güzelleşir.
William Shakespeare’in en uzun oyunu Hamlet’in mutlaka okunması gereken kitaplar arasında olmaması düşünülemezdi. İngiliz Edebiyatı’nın en etkileyici trajedilerinden Hamlet, Danimarka Prensi Hamlet’in, babasını öldürdükten sonra annesi ile beraber olan amcası Claudius’tan intikam almasını konu edinir. Günümüzde hala daha en çok oynanan oyunlar arasında olan bu eşsiz eserde, Hamlet’in amcasını öldürmedeki kararsızlığı çerçevesinde olay örgüsü gelişir. Hamlet’te kesinlik, ölüm, şüphe ve delilik gibi temalar dramatik bir derinlikle işlenmiştir.
Cehenneme Övgü – Gündüz Vassaf
Özgürlük, güç merkezleri tarafından sunulan şıklardan birini seçmekle sınırlı.
Cümleleriyle bizlere seslenen Gündüz Vassaf, psikoloji lisanslı bir yazar, kimi eleştirmenlere göre ise bir düşünür. Eserin başlığı Cehenneme Övgü ancak alt başlığı ‘Gündelik Hayatta Totalitarizm’. Eser boyunca Vassaf, bizleri özgürlüğün ne olduğuna dair kapsamlı bir sorgulamaya yapmaya itecek çıkarımlarda bulunuyor. Vassaf’a göre okul, iş veya aile, hangisi olursa olsun her kurum öyle ya da böyle totaliterdir. Hayatın totaliter tiranlığında özgürlüğün nerede başladığını ve bireysel sınırlarını Vassaf’la keşfetmek için Cehenneme Övgü’yü mutlaka okunması gereken kitaplar listene almalısın.
Muhteşem Gatsby – F. Scott Fitzgerald
Hem içerideydim hem dışarıda; hayatın sonsuz çeşitliliğinden hem büyüleniyor hem tiksiniyordum.
20. yüzyıl Amerikan edebiyatının en başarılı eserleri arasında gösterilen Muhteşem Gatsby, F. Scott Fitzgerald’ın aynı zamanda ilk romanı. Yazarın başyapıtı olarak gösterilen eserde sınıf ve toplum, Amerikan rüyasının başarısızlığı ve idealizm temaları işleniyor.
Savaş Sanatı – Sun Tzu
Korkaklık, tutsak olmak demektir.
Çinli komutan ve düşünür Sun Tzu’nun M.Ö. 6. Yüzyılda yazdığı eseri Savaş Sanatı günümüzde hala okunması gereken klasiklerden biri olarak görülüyor. 13 bölümden oluşan kitapta savaşı, askeri strateji ve taktik temelinde zihinsel bir süzgeçten geçiren Sun Tzu, sadece askeri anlamda değil fakat ekonomi ve iş dünyasında da faydalanabileceğiniz bir eser kaleme almış.
Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupéry
Bir çiçeği büyüten sevgi, insanı değiştirmez mi sanıyorsun?
Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry’in kaleme aldığı Küçük Prens ölmeden önce okunması gereken kitaplardan biri olmayı fazlasıyla hak eden bir eser. Yetişkinlerin dünyasını izleyen bir çocuğun gözlemlerini anlatan eser bir çocuk kitabından çok daha fazlası.
Dönüşüm – Franz Kafka
Odamda günlerdir yalnızım, ziyanı yok; dünyada da yıllarca yalnız değil miydim?
Franz Kafka’nın 1912 yılında yazdığı Dönüşüm eseri günümüzde hala en çok okunan kitaplardan biri olmaya devam ediyor. Kafka’nın sembolizm ile yüklü hikâyesinde, bir sabah uyandığında bir böceğe dönüştüğünü fark eden Gregor Samsa’nın yaşadıklarını dinliyoruz. Kafka, eserinde yalnızlık, yabancılaşma, hayatın absürdizmi ve beden ve zihnin ayrışması gibi temaları işliyor.
Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz – Aziz Nesin
Dünyada hiçbir deli, ben deliyim diyecek kadar deli değildir.
100’den fazla esere imza atan mizah ustası Aziz Nesin’in en ünlü romanlarından Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Yaşar Yaşamaz isimli bir adamın hikayesini anlatıyor. Aziz Nesin, nüfus kağıdı olmayan Yaşar sembolü üzerinden oturaklı bir bürokrasi eleştirisi yapıyor. Sizi hem güldürecek hem de düşündürecek bu eseri mutlaka okunması gereken romanlar listenize almalısınız.
Suç ve Ceza – Dostoyevski
Bence gerçekten büyük insanlar, büyük acılar çekmek zorundadırlar.
Okunması gereken klasikler arasında şüphesiz en başta gelen Dostoyevski şaheseri: Suç ve Ceza. Yazıldığı günden 150 yıl sonra dahi modern dünya edebiyatının en büyük eserlerinden biri kabul edilen kitapta, eski bir hukuk öğrencisi olan Raskolnikov’un hikayesini dinleriz. Dostoyevski iki dünya arasında sıkışmış bir adam üzerinden etik bir tartışma açar. Bir suçun iyi bir amaçla işlenmesi o suçu cezadan muaf tutar mı? Dostoyevski, Suç ve Ceza’da, bu evrensel sorunun cevabını ruhun balta girmemiş ormanlarında gezinirken arıyor.
Sokrates’in Savunması – Platon
Bilgelikleriyle en çok ün salmış olanlar, bilgiden en yoksun olanlardı.
Sokrates’in Savunması, diyaloglarıyla bilinen Yunan filozof Platon’un en ünlü eserlerinden biridir. Grek tanrılarına inanmaması gerekçesiyle ve gençlerin ahlakını bozduğu iddiasıyla idama mahkum edilen Sokrates’in yargılanma sürecini anlatır. Eleştirelliğiyle göze batan, sorgulayıcı ve yapıcılık için yıkıcı bir felsefe duayeninin bu trajik süreçteki takdire şayan tutumuna yüzyıllar sonra tanık olmak heyecan verici. Eser, mahkeme öncesini anlatan Euthyphron ve savunma sonrasını anlatan Kriton ile birlikte bir üçlemedir.
Okunması Gereken Kitapları Storytel’den Sizin İçin Seçtik
Kazanım ve katkı açısından olumlu kitapları arayıp durmak bazen zaman kaybıdır. Bunun yerine uğraman gereken durak Storytel. Suç ve Ceza’dan, Sokrates’in Savunması’na birbirinden farklı dünyaların kapısını aralayan güzide eserler Storytel’de seni bekliyor!