HAKAN GÜNDAY

“İlhamın kaynağı alfabedir. Kelimeleri oluşturan harfler. Konular ve karakterler sonra gelir. Dilin sınırı kelimeler olduğu için, oyunun kurallarını onlar belirler.” diyerek yazarlığa dair görüşlerini özetleyen Hakan Günday iyi ve kötü arasındaki uçurumdan aşağı yuvarladığı karakterler aracılığıyla, bize insan doğasının aslında gerçekte ne olduğuyla ilgili sorular sordurdu. Yaklaşık yirmi yıllık yazarlık serüvenine her biri ilgiyle takip edilen sekiz roman sığdırdı. Peki, karakterlerin iç sesini kendi sesimiz gibi duyduğumuz romanlarıyla bizleri etkisi altına almayı başaran Hakan Günday kimdir?

Hakan Günday’ın Hayatı

Hakan Günday, 29 Mayıs 1976’da diplomat olan babasının görev yeri Rodos’ta dünyaya geldi. Dedesi eski milletvekillerinden Ahmet Faik Günday’dır. İlköğrenimini Brüksel’de tamamladıktan sonra Tevfik Fikret Lisesi’nden mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü’nde eğitimine başlayan yazar, öğrenimine Brüksel’de devam etme kararı alarak ertesi yıl Üniversite Libre de Bruxelles’de Siyasal Bilimler bölümüne kaydoldu. Daha sonra Ankara’ya dönerek Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’ne devam etti. 

Hakan Günday yazarlık serüvenine 2000 yılında henüz 24 yaşındayken başladı. İlk romanı “Kinyas ve Kayra”yı iki ay gibi bir sürede tamamladı. İlk romanı “Kinyas ve Kayra”yı Nevzat Çelik’e ithaf etti. Genç bir yazara inanarak onu okuyucuyla buluşturan Nevzat Çelik o sıralar OM Yayınevi’nin editörüydü. “Kinyas ve Kayra” romanının yarattığı etki o kadar büyük oldu ki, yazarın ilk romanından sonra aynı başarıyı yakalayıp yakalayamayacağı da büyük merak konusu oldu. İlk romanını ardından edebiyat çevrelerinin ilgiyle beklediği ikinci romanı “Zargana” yayımlandı. Henüz on iki yaşında Berlin’de dört kişinin tecavüzüne uğrayan bir karakterin hikâyesini anlattığı Zargana romanı büyük ilgi uyandırdı. İkinci romanıyla birlikte ciddi bir okur kitlesine sahip olmayı başaran Hakan Günday 2003-2013 yılları arasında altı roman daha yayımladı: Piç (2003), Malafa (2005), Azil (2007), Ziyan (2009), Az (2011), Daha (2013)

26 Kasım 2014 yılında Türk-Fransız Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 2015 yılında Fransızcaya “Encore” adıyla çevrilen “Daha” isimli romanıyla Fransa’nın saygın edebiyat ödüllerinden Prix Medicis’in En İyi Yabancı Roman Ödülü’ne sahip oldu. 

2005 yılında yayımladığı ve ağırlıklı olarak kuyumcu argosunun kullanıldığı “Malafa” isimli romanını oyunlaştırdı. Oyun, Murat Daltaban’ın kurucusu olduğu DOT tiyatro tarafından yönetilerek 2010 yılında gerçekleştirilen 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelendi. Sinema ve televizyon alanında da çalışmalar yürüten yazar, 2013 yılında yayımladığı “Daha” isimli romanını ünlü oyuncu ve yönetmen Onur Saylak ve Doğu Akal’la birlikte senaryolaştırdı. Ayrıca 2018 yılında Puhu TV’de yayınlanan ve Alzheimer hastası emekli bir adliye memurunun işlediği seri cinayetleri anlatan “Şahsiyet” isimli dizinin senaryosunu kaleme aldı.

Hakan Günday Kitapları

Yeraltı edebiyatının Türkiye’deki en önemli isimlerinden biri olan Hakan Günday, üniversite yıllarındayken kaleme aldığı ilk romanı “Kinyas ve Kayra” ile tanınmaya başladı. 30 yaşlarına yaklaşmış iki çok eski arkadaşın, suç ve şiddet yüklü serüvenini sert bir dille anlatan Kinyas ve Kayra 2002’de yayımlandı. Büyük ilgi gören bu kitabının ardından ikinci romanı “Zargana” 2002 yılında yayımlandı. Hakan Günday bu romanında, Berlin’de dört kişinin tecavüzüne uğradıktan sonra büyük bir yıkım yaşayan ve kendini insanlardan soyutlayan 12 yaşındaki Zargana’nın hikâyesini sert bir dille anlattı. “Zargana”dan hemen bir yıl sonra “Piç” yayımlandı. “Piç” romanında, yazarın deyimiyle birer “piç” olan dört gencin kurallarını yine kendilerinin belirlediği heyecanlı ve tuhaf maceralarının anlatıldı. Daha önce mücevher tezgahtarlığı yapmış olan Hakan Günday, 2005 yılında çoğunluğu Ermenice kelimelerden oluşan ve kuyumcu argosunun kullanıldığı “Malafa” isimli romanı yayımladı. 2007 yılında, delilik ve dahilik arasında gidip gelen genç bir adamın gizemli hikâyesini Anlattığı “Azil” yayımlandı. İki yıl arayla “Ziyan” (2009) ve “Az” (2011) romanlarıyla okuyucusuyla buluştu. Hakan Günday 2013 yılında “Daha” isimli romanını yayımladı. Bu roman Hakan Günday’a Fransa’nın en saygın edebiyat ödüllerinden biri olan Prix Medicis’in En İyi Yabancı Yazar Ödülü’nü kazandırdı.

 

Devamını Oku

Künyesi

HAKAN GÜNDAY Kimdir?
Yazar
HAKAN GÜNDAY Kaç Yılında Doğmuştur?
29 Mayıs 1976
HAKAN GÜNDAY Nerelidir?
Rodos

HAKAN GÜNDAY Alıntıları ve Sözleri

“Sıfırdan hayatlarını yaratmış insanların hikâyeleri kadar, hayatlarından bir sıfır yaratmış olanların ki de gösterişlidir.” - Piç
“Kendinden ilham alan kişi her şeyi yapabilir. Bir sanat eseri olarak yaşar ve kendinden eser kalmaz” - Malafa
“İntihar, akla düşen bir damla asittir.” - Ziyan
“Hiçbir yere ait olmayanları iyi tanırım. Her yere aitmiş gibi davranırlar.” - Kinyas ve Kayra
“Kendimi beyaz kadranlı, Roma rakamlı bir duvar saatindeki saniye çubuğu gibi hissediyorum. Sadece dönüyorum. Zamanın kendisiyim.” - Piç
“Oysa hayat, her bölümünde ayrı bir hikâyenin döndüğü neşeli bir dizi değil, sonunda herkesin öldüğü ve katilin bulunamadığı sıkıcı bir filmdi.” - Kinyas ve Kayra

HAKAN GÜNDAY Haberleri

Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!

26/04/2022

Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir