OĞUZ ATAY

“Tutunamayanlar”, “Tehlikeli Oyunlar”, “Korkuyu Beklerken” gibi Türk Edebiyatı’nın başyapıtları arasında gösterilen eserlere imza atan Oğuz Atay, 12 Ekim 1934 yılında Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde dünyaya geldi. Babası, ağır ceza yargıcı ve CHP Kastamonu Milletvekili Cemil Atay, annesi ise İlkokul öğretmeni Muazzez Atay’dır.

Oğuz Atay, ilköğrenimine Ankara’da Devrim İlkokulu’nda başladı. 1951 yılında Ankara Maarif Koleji'ni bitiren yazar, mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Bölümü'nden mezun oldu.  1957-1959 yılları arasında askerlik görevini yerine getirdikten sonra, tamir ve kontrol elemanı olarak Kadıköy vapur iskelesinin yapımında çalışmaya başladı. Görevinden istifa ettikten sonra, İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Bölümü’nde (Yıldız Teknik Üniversitesi) öğretim görevlisi oldu. 1961 yılında modacı Fikriye Fatma Gürbüz’le evlendi. 1962 yılında bu evlilikten kızı Özge dünyaya geldi. 1967 yılında boşanan Oğuz Atay, 1974 yılında gazeteci Pakize Kutlu ile ikinci evliliğini yaptı. 1975 yılında doçentliğe yükselen Oğuz Atay “Topografya” adında bir de mesleki kitap yazdı. Akademik kariyeri ile edebiyat çalışmalarını bir arada sürdürdü. Makale ve söyleşilerini çeşitli gazete ve dergilerde yayımladı ve bazı dergilerin redaksiyon işlerini yaptı. 

 “Tutunamayanlar”, “Tehlikeli Oyunlar”, “Bir Bilim Adamı’nın Romanı”, “Korkuyu Beklerken”, “Oyunlarda Yaşayanlar” gibi önemli eserlere imza atan Oğuz Atay, “Tutunamayanlar” romanı ile tanındı. Beyninde çıkan bir tümör nedeniyle 13 Aralık 1977’de hayata gözlerini yuman Oğuz Atay’ın yarım kalan son çalışması olan “Eylem Bilim” ise ölümünden yıllar sonra yayımlandı.

Oğuz Atay’ın Kitapları

 Öykü ve yazıları edebiyat dergilerinde yayımlanmaya başlayan yazar, 1970 yılında adıyla özdeşleşen başyapıtı “Tutunamayanlar” romanını ile TRT Roman Ödülü’ne layık görüldü. Ödül almasına rağmen Oğuz Atay bir süre romanını yayımlayacak bir yayınevi bulamadı. “Tutunamayanlar” Sinan Yayınları tarafından 1971 yılında iki cilt halinde yayımlandı. Kısmen otobiyografik olan bu eseri hem Oğuz Atay’ın hem de çevresindeki arkadaşlarının hayatından izler taşıyordu. “Tutunamayanlar” Oğuz Atay’ın kullandığı yazım tekniği, konusu ve çok katmanlı yapısı ile edebiyat çevrelerinde büyük yankı uyandırmasına rağmen o yıllarda okuyucunun ilgisini çekmeyi başaramadı.

Kırk üç yıllık kısa ömründe İkinci Dünya Savaşı da dahil pek çok önemli olaya tanık olan Oğuz Atay, bu zorlu yıllarda yaşanan dönüşümü müthiş bir gözlem gücüyle eserine aktarmayı başardı. Savaşların ve sarsıcı toplumsal dönüşümlerin tesirinde kalan yazar, romanında ölüm ve intihar temasının baskın olarak kullandı. Kimlik bunalımı yaşayan modern insanın trajedisini neredeyse bütün eserlerinde anlatan Oğuz Atay; “Tutunamayanlar” romanında, hayata adapte olmaya çalışan aydınların trajedisini zaman zaman da mizahi bir dil kullanarak eserine aktarmıştır.

1973 yılında yine benzer bir çizide kaleme aldığı “Tehlikeli Oyunlar” isimli romanını yayımladı. Geçmişini değiştirmek isteyen Hikmet Benol karakterinin düşle gerçek arasına sıkışmış hikâyesini anlattığı “Tehlikeli Oyunlar” yine toplumsal gerçekliğe yabancılaşan aydın kesimin hikâyesini anlatıyordu. Bu roman, bilinç akışı tekniğinin başarılı örneklerinden biri olarak kabul edildi. 

1975 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki hocası Prof. Dr. Mustafa İnan’ın hayat hikâyesini anlattığı biyografik eseri “Bir Bilim Adamının Romanı” yayımlandı. Bir devrin siyasal ve sosyal yaşamına ışık tutan bu eser Türkiye’de yazılmış en başarılı biyografik eserlerden biri olarak kabul edildi.

“Oyunlarla Yaşayanlar” isimli bir de tiyatro oyunu bulunan yazarın, bütün hikâyelerini bir araya topladığı “Korkuyu Beklerken” isimli kitabının ilk baskısı 1975 yılında May Yayınları tarafından yapıldı.  

“Tutunamayanlar” romanın yayımlandığı yıllarda günlüğüne “Ben buradayım sen neredesin ey okur?” diye not düşen Oğuz Atay’ın hiçbir kitabı o hayattayken ikinci baskısını yapamadı. Uzun mısralı şiirler, oyun ve şarkılardan oluşan bölümleriyle oldukça farklı bir yapıya sahip olan “Tutunamayanlar” romanı ile ölümünden yıllar sonra “Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi Romanları” listesinde ikinci sıraya yerleşen yazar, seksenli yıllarda büyük bir hayran kitlesi tarafından takip edilmeye başlandı. Eserleri günümüzde halen “çok satanlar” listesinin ilk sıralarında yer almaktadır.

Devamını Oku

Künyesi

OĞUZ ATAY Kimdir?
Roman, Öykü ve Oyun Yazarı
OĞUZ ATAY Kaç Yılında Doğmuştur?
12 Ekim 1934
OĞUZ ATAY Nerelidir?
İstanbul

OĞUZ ATAY Alıntıları ve Sözleri

"Şu anda, sana güzel bir söz söyleyebilmek için, on bin kitap okumuş olmayı isterdim." - Tutunamayanlar
"Başkalarının yaptıklarını silmeye çalıştım: mürekkeple yazmışlar oysa. Ben kurşun kalem silgisiydim. Azaldığımla kaldım." - Tutunamayanlar
"İnsanlardaki zavallılığı, önce çocuklar seziyor galiba. Delileri de önce onlar kovalar." - Tehlikeli Oyunlar
"Huzurumuz var da denemez. Vaktimiz bol olduğu için, bütün günümüzü huzursuzlukla dolduramıyoruz sadece." - Tehlikeli Oyunlar

OĞUZ ATAY Haberleri

Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!

26/04/2022

Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir