ELİF ŞAFAK

25 Ekim 1971 tarihinde Fransa’nın Strazburg şehrinde dünyaya gelen Elif Şafak, yazar, denemeci, akademisyen, konuşmacı ve kadın hakları aktivistidir.

Kariyerine daha sonraları diplomat olarak devam eden babası Nuri Bilgin ve annesi Şafak Atayman ayrıldıktan sonra Elif Şafak, annesi ve büyükannesi ile birlikte Ankara’ya döndü. İşlevsiz bir ailede büyümenin birçok yönden zor olduğunu, ancak ataerkil olmayan bir ortamda büyümenin onun üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söyleyen Şafak, babasız geçen yıllardan sonra, ilk kez yirmili yaşlarının ortasındayken üvey kardeşleriyle tanıştı.

Kariyerine daha sonraları diplomat olarak devam eden babası Nuri Bilgin ve annesi Şafak Atayman ayrıldıktan sonra Elif Şafak, annesi ve büyükannesi ile birlikte Ankara'ya döndü. İşlevsiz bir ailede büyümenin birçok yönden zor olduğunu, ancak ataerkil olmayan bir ortamda büyümenin onun üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söyleyen Şafak, babasız geçen yıllardan sonra, ilk kez yirmili yaşlarının ortasındayken üvey kardeşleriyle tanıştı.

Asıl adı Elif Bilgin olan Elif Şafak, on sekiz yaşında yazarlığa başlarken, annesinin adını kendi soyadı olarak aldı. Ergenlik yıllarını Ankara, Madrid, Amman ve İstanbul'da geçirdi. Yüksek lisans yaptığı dönemde Kem Gözlere Anadolu (1994) adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan'ı (1997) yayımladı.

Bugün, Uluslararası İlişkiler ile Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları alanında yüksek lisans, Siyaset Bilimleri alanında doktora derecelerine sahiptir.

2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’ne layık görülen Mahrem romanı sayesinde geniş bir okur kitlesine ulaştı. Bu romanın başarısını iki yıl arayla Bit Palas ve Araf romanları izledi. 2005-2009 yılları arasında Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Aynı zamanda The Guardian, Financial Times, La Repubblica, The New Yorker, The New York Times ve Der Spiegel gibi gazete ve dergilerde de yazıları yayımlandı.

Elif Şafak, Türkçe ya da İngilizce olarak kaleme aldığı kitaplarıyla hem Türkiye’de hem de dünya çapında tanınan bir isim hâline geldi. Kitapları birçok dile çevrildi ve “Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres” nişanına layık görüldü. 2019 yılında “On Dakika Otuz Sekiz Saniye” isimli kitabı ile Man Brooker Ödülü kısa listesinde aday olarak yer aldı.

Şafak yazar olmasının yanı sıra kadın hakları, azınlık hakları ve ifade özgürlüğü aktivistidir. Ayrıca küresel ve kültürel politikalar, Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu'nun geleceği, demokrasi ve çoğulculuk gibi bir dizi konu hakkında makaleler kaleme almış ve konuşmalar yapmıştır. İki kez TED Global konuşmacısı olan Şafak, Weforum Yaratıcı Ekonomi Küresel Gündem Konseyi üyesi ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin (ECFR) kurucu üyesidir.

 

Elif Şafak, İngiltere’ye taşınmadan önce İstanbul'da ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (Boston, Michigan ve Arizona'da) yaşamıştı. Elif Şafak 2013'ten beri Londra'da yaşıyor. Bugün Radikal gazetesinin eski editörü olan gazeteci Eyüp Can Sağlık ile evlidir. Çiftin bir kız ve bir oğlan olmak üzere iki çocuğu bulunmaktadır. Elif Şafak, 2017 yılında biseksüel olduğunu açıklamıştır.

 

Elif Şafak Kitapları

Elif Şafak yazarlık hayatına 1994’te çıkan ilk kitabı Kem Gözlere Anadolu ile başladı ve bugüne dek yirmi eser kaleme aldı. 2009 yılında piyasaya çıkan Aşk romanı, Türkiye’de bugüne dek en çok satan kitaplar arasında yer aldı. 2014 yılında yayımlanan Sakız Sardunya ise bir çocuk kitabıdır.

1- Kem Gözlere Anadolu, 1994

2- Pinhan, 1997

3- Şehrin Aynaları, 1999

4- Mahrem, 2000

5- Bit Palas, 2002

6- Araf, 2004

7- Beşpeşe, 2004 (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Celil Oker ve Pınar Kür ile)

8- Med Cezir, 2005

9- Baba ve Piç, 2006

10- Siyah Süt, 2007

11- Aşk, 2009

12- Kâğıt Helva, 2010

13- Firarperest, 2010

14- İskender, 2011

15- Şemspare, 2012

16- Ustam ve Ben, 2013

17- Sakız Sardunya, 2014

18- Havva’nın Üç Kızı, 2016

19- Sanma ki Yalnızsın, 2018

20- On Dakika Otuz Sekiz Saniye, 2019

Devamını Oku

Künyesi

ELİF ŞAFAK Kimdir?
Yazar, akademisyen, konuşmacı, aktivist
ELİF ŞAFAK Kaç Yılında Doğmuştur?
25 Ekim 1971
ELİF ŞAFAK Nerelidir?
Strazburg, Fransa

ELİF ŞAFAK Alıntıları ve Sözleri

"Başlı başına bir dünyadır aşk. Ya tam ortasındasındır, merkezinde ya da dışındasındır, hasretinde." - Aşk
"Güzel günlüklerim vardı ve bir de asla günlüklerim kadar güzel olmayan günlerim." - Med-Cezir
"İçimin tünellerine girer girmez bir fener alıyorum elime. Buralar çok karışık. Kaç defa geldim. Gene de kayboluyorum." - Siyah Süt
"Her ne yöne gidersen git, kaç menzil tüketirsen tüket sakın ola kendinden utanma. Vücudun şehrine gir Pinhan, onu seyreyle. Hem de doya doya seyreyle. Biz nefsimizi silmekten değil, bilmekten yanayız unutma." - Pinhan

ELİF ŞAFAK Haberleri

Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!

26/04/2022

Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir