İLBER ORTAYLI

21 Mayıs 1947 tarihinde Bregenz Avusturya’da doğan İlber Ortaylı, henüz iki yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti. Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ortaylı, Türkiye’de başladığı eğitimine sonrasında çeşitli ülkelerde devam etti. Peki, akademik kariyerindeki başarıları ve yayınlanan kitaplarıyla her daim dikkatleri üzerine çeken ve Türkiye’nin en saygın tarihçi, akademisyen ve yazarlarından biri olarak kabul edilen İlber Ortaylı kimdir?

İlber Ortaylı Eğitim

İlk ve orta öğreniminin bir kısmını İstanbul Avusturya Lisesi’nde tamamlayan İlber Ortaylı, sonrasında Ankara Atatürk Lisesi’ne geçerek buradan mezun oldu. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Ankara’daki akademik hayatından sonra Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü ve sonrasında Chicago Üniversitesi’nde Prof. Halil İnalcık ile master çalışmasını yaptı.

1974 yılına gelindiğinde İlber Ortaylı, "Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler" adlı tezi ile doktor unvanını aldı. "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu" çalışması ise 1979 yılında doçentliği de beraberinde getirdi.

1982 yılında görevinden istifa eden İlber Ortaylı, sonrasında Viyana, Berlin, Cambridge, Oxford, Paris, Princeton, Münih, Moskova, Roma, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel ve Tunus gibi dünya çapındaki pek çok prestijli üniversitede öğretim üyeliği yaptı. Bunun yanı sıra seminerler ve konferanslar da verdi.

1989’da Türkiye’ye dönüş yapan İlber Ortaylı profesör unvanını aldı.

İlber Ortaylı 1989-2002 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev aldı. Türkiye’nin köklü üniversitelerinde görev alan Ortaylı, 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi'ne, iki yıl sonra ise Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak geçti. Türkiye’nin önemli tarihçilerinden olan Ortaylı, günümüzde Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Türk Hukuk Tarihi derslerini vermektedir.

Akademisyen, tarihçi ve yazar olan İlber Ortaylı İtalyanca, Türkçe, İngilizce, Rusça, Farsça, Almanca ve Fransızca olmak üzere toplam 7 dil biliyor.

İlber Ortaylı Hayatı

Akademiye, tarihe ve edebiyat dünyasına yaptığı katkılarla Türkiye’nin en dikkat çeken profesörlerinden biri olan İlber Ortaylı, 1981 yılında Ayşe Özdolay ile evlendi ve bu evliliğinden Tuna isimli bir kızı oldu.

İlber Ortaylı’nın en büyük hobilerinden birinin ise minyatür otomobil koleksiyonu yapmak olduğu biliniyor.

Akademik kariyeri daima ön planda olan ve Osmanlı-Rus tarihi ile ilgili makaleleri yerli ve yabancı pek çok kaynakta yer alan Ortaylı, tüm bunların yanı sıra 2005 yılında Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı oldu; ancak 2012 yılında yaş haddinden emekli olarak bu görevi Haluk Dursun’a devretti. Günümüze aktif olarak birçok kuruluşa destek veren Ortaylı, Uluslaɾaɾası Osmanlı Etütleɾi Komitesi yönetim kuɾulu üyeliği yapmakta olup Avɾupa İɾanoloji Cemiyeti ve Avustuɾya-Tüɾk Bilimleɾ Foɾumu'nun da üyesidiɾ.

Göç ettikleri Türkiye’de Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde hocalık yapan annesi Şefika Ortaylı’dan Rusça öğrenen ve bunun yanında Rusya Edebiyatı ve tarihi hakkında da araştırmalar yapan Ortaylı, 2007 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimiɾ Putin imzasıyla Rusya Fedeɾasyonu taɾafından Rus dilini ve kültüɾel miɾasını yayan, ülkeleɾin ve halklaɾın biɾbiɾleɾine yaklaşmasını sağlayan kişileɾe veɾilen Puşkin Ödülü'nü almıştır.

Devamını Oku

Künyesi

İLBER ORTAYLI Kimdir?
Akademisyen, tarihçi ve yazar
İLBER ORTAYLI Kaç Yılında Doğmuştur?
21 Mayıs 1947
İLBER ORTAYLI Nerelidir?
Bregenz, Avusturya

İLBER ORTAYLI Alıntıları ve Sözleri

"İstanbul, sayfaları çevirmekle bitmeyen bir kitap; seyrine doyum olmayan bir resimdir." - İstanbul'dan Sayfalar
“İkinci Dünya Savaşı, cephede öldürdüklerinden çok, geride yaşayan ölüler bıraktı.” Yakın Tarihin Gerçekleri
"Ne yaşadıysanız yüzünüze yansır. İnsanın yüzü bir kitap gibi okunabilir. İfadeniz bomboşsa da hiçbir şey yaşamadığınız fark edilir. Bundan kurtulmak mümkündür; yaşayın, monotonluktan uzaklaşın, gezin, görün, keşfedin, başkalarıyla ilgilenin, okuyun, sevin.” - Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
"İnsan dünyada her şeyini tayin edebilir; işini, mesleğini, davranışlarını dahi bir ölçüde tayin edebilir. Yaşayacağımız ülke de seçilebilir; fakat elde olmayan bir şey, hangi kimlikle dünyaya gelineceğidir." - Avrupa ve Biz

İLBER ORTAYLI Haberleri

Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!

26/04/2022

Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir