Bir Ömür Nasıl Yaşanır

Daha anlamlı yaşamak için İlber Ortaylı’dan tavsiyeler… “Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız. Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır.” – İlber Ortaylı İlber Ortaylı, yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, bilge şahsiyetinden ve yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bir eserle karşımızda. İlber Hoca bu kitapta, bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor. “Herkes kendi talihinin mimarıdır” sözünü hatırlatarak, kendi yolunu çizmenin ne anlama geldiğini tüm kritik noktalarıyla yorumluyor. Bir ömrü hakkıyla yaşayabilmek ve yaşanan her andan tat alabilmek için önce ne lazımdır? İnsan hayatı kaç dönemden oluşur ve her bir dönemde neleri tecrübe etmek gerekir? 15, 25, 40 ve 55 yaşları neden birer eşiktir? İnsan kimden, ne öğrenebilir? Kendi kendini yetiştirmek nasıl mümkün olur? Kişi mesleğini neye göre seçmelidir? Bir işin uzmanı olmak ve o uzmanlık bilgisiyle çalışmak için nelere ihtiyaç vardır? Bir dil, en iyi nasıl ve ne zaman öğrenilir? En verimli sonucu alabilmek için nasıl çalışmak gerekir? Sorumluluk sahibi bir insan, kendisi veya çocukları için nasıl bir eğitim modeli aramalıdır? Hayata değer katmak için ne tür insanları arayıp bulmak gerekir? Doğru kararları alabilmek için en çok kimleri dinlemek gerekir? En iyi nasıl seyahat edilir; bir şehir nasıl dolaşılır? Hangi müze, hangi meydan, hangi sokakları görmek için dünyanın bir ucuna kadar gidilebilir? İyi film, güzel müzik, doğru kitap nedir? Hangi temel eserleri dinlemeli, okumalı ve seyretmeliyiz? İnsan yaşadığı şehirden tam manasıyla nasıl yararlanabilir? “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?”, ülkemizin medarıiftiharı olmuş bir tarihçinin gözünden, insanın hayattaki anlam arayışına, bu arayışın tadını nasıl çıkaracağına ve süreç boyunca karşılaşacağı zorluklarla nasıl baş etmesi gerektiğine dair çok özel bir kılavuz…

Bir Ömür Nasıl Yaşanır Dinle

Kitap Ayrıntıları

Seslendiren
MAZLUM KİPER
Yayınevi
Kronik
Süre
8Saat 52Dak

Bu kitabı dinlemek ister misin?

Storytel'de tüm kitapları ilk 14 gün ücretsiz dinle.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır Konusu

Günümüzün en büyük Türk tarihçilerinden olan İlber Ortaylı Bir Ömür Nasıl Yaşanır adlı eseriyle özellikle genç Türk okuyucularını hedef alarak hayat tecrübelerini paylaşıyor. Kitap soru-cevap şeklinde, adeta geniş çaplı bir röportaj biçiminde ilerleyerek, İlber Ortaylı’nın okuma alışkanlıklarına, sevdiği şehirlere, seyahatlerine, ilgi alanlarına ve hayatı kaliteli ve doyasıya yaşamak için neler yapmak gerektiğine dair düşüncelerinden oluşuyor ve akademisyen kimliğini de kullanarak konuya bir aydın bakış açısıyla yaklaşıyor.

Kitapta İlber Ortaylı’nın aynı zamanda çocuklarınıza ve torunlarınıza da nasıl yaklaşmanız gerektiği ile ilgili düşünceleri, kitabın okur kitlesini genç okuyucular nezdinden alarak çok daha geniş bir kitleye hitap etmesini sağlıyor.

Türk Tarih Kurumu şeref üyeliği de bulunan ve 72 yaşında olan İlber Ortaylı’nın onlarca yıllık birikiminin adeta bir imbikten damıtılarak okuyucuya sunulduğu eser, aynı zamanda bir başucu kitabı olabilecek nitelikte…

Hayatta Doğru Seçimler İçin Öneriler

Kitabın tam adı aslında “Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Hayatta Doğru Seçimler İçin Öneriler” ve özellikle hayat yolunun başındaki genç okur kitlesi için gerçek bir rehber niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Kitap çıktığı günden bu yana haftalar boyunca ünlü kitap satış sitelerinde bir numarada kendine yer buldu. Aynı zamanda pek çok kullanıcı tarafından “Bir Ömür Nasıl Yaşanır? pdf” arama sonucu da gösteriyor ki kitaba gösterilen talep resmi rakamların da çok üzerinde ve birçok okuyucu kitabı elde etmenin çeşitli yollarını arıyor.

72 yaşındaki İlber Ortaylı'ya göre insan yaşamı dört ana dönemden oluşuyor. Bu dönemler sırasıyla 12-25 yaşları arası, 25-40 yaşları arası, 40-55 arası ve 55 sonrası dönem. Ortaylı kitabında bu dönemleri gençlik, yaşlılık olarak sınıflandırmıyor. Ona göre bu dönemler zihnen ve bedenen bir insanın yetişmesi, olgunlaşması ve sonrasında ise eser vermesiyle ilgili olarak bölümlere ayrılıyor.

Hayatla ilgili görüşlerinin dışında kitabın son kısımlarında İlber Ortaylı'nın yolculukları, sevdiği şehirler, sinema, tiyatro, müzik ve edebiyat alanlarındaki tavsiye ve değerlendirmeleri yer alıyor. Bu değerlendirmelere izlemeniz gereken filmler ve görmeniz gereken tarihi eserler gibi listeler de eşlik ediyor.

 

Birçok satırının altını çizeceğiniz kitaptan, Ortaylı’nın önemli bazı düşünceleri ise şöyle:

 

1- Sağlığınızı koruyun; sigara içmeyin, içkiyi azaltın, ölçülü ve yağsız yemekler yiyin.

 

2- Doğal gıdalar yemeye ve yedirmeye özen gösterin. Sık ve az yemelisiniz.

 

3- 12-25 arası sağlam bir temel atın, zihin, hafıza ve beden sağlığının en güçlü olduğu bu dönemde okuyun, öğrenin, spor yapın, fırsatları kollayın ve etrafı gözlemleyin. Bu dönem en verimli geçirmeniz gereken yaşlarınızdır.

 

4- Yüzünüz ifadesiz kalmasın; yaşayın, monotonluktan uzaklaşın, gezin, görün, keşfedin, başkalarıyla ilgilenin, okuyun, sevin.

 

5- Her yaşta hikaye ve roman okuyun, bunun dinlendiren ve hafızayı güçlendiren etkisini ihmal etmeyin. En önemli şey belleğimizdir.

 

6- Ahmet Rasim, Reşat Nuri Güntekin, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Halide Edip Adıvar’ın eserlerini okuyun.

 

7- Mevcut eğitim sistemi çok uzun ve insanda yaratıcılığı büyük ölçüde engelliyor. 

 

8- Türkçeye gereken önem verilmiyor; dolayısıyla yazarlar bile dilimizi doğru kullanmıyor. Bu durum insanlarımızın hem ana dilini iyi bilmemesine hem de yabancı dil eğitiminde arzu ettikleri seviyeye gelememesine neden oluyor.

 

9- Eğitimin iyisi müzikle, matematik ve filolojiyle, bir de sporla olur. Bunu sağlayamadığınız sürece, istediğiniz kadar okul açın; netice değişmez.

 

10- İyi şehir, iyi bir kütüphanede çalıştıktan sonra, iyi bir salonda iyi bir tiyatro oyunu seyredebildiğin ve temsilin ardından güzel bir kafeye gidip sohbet edebildiğin şehirdir.

 

11- Hikâye ve roman okumak insanı çok dinlendiriyor; çok da hafızasını açıyor. Sakın unutmayın, en önemli şey hafızadır.

Devamını Oku

Kitap Ayrıntıları

Seslendiren
MAZLUM KİPER
Yayınevi
Kronik
Süre
8Saat 52Dak

Bir Ömür Nasıl Yaşanır Alıntıları

"Farklı insanlar arayıp bulun, dünyanız değişsin."
"Ancak merak edersen, soru sorarsan zevk alırsın. Öyle boş boş bakmakla olmaz."
"Bir şehri ilk defa görüyorsanız dinlenmeyeceksiniz."
"Hayatta en önemli şeylerden biri de insanın kendisi için en doğru kararı alabilmesidir."

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir