Dahi Diktatör

Atatürk hâlâ önemli mi bizim için? Çok önemli. Peki akıl bizim için önemli mi, aklımızı kullanmak zorunda mıyız? Buna verilecek cevap neyse, Atatürk’ün bugün bizimle ilgili olup olmadığı, onun adını hatırlayıp hatırlamamız, onun yaptıklarından ders alıp almamamız gerektiği ortaya çıkacaktır. Kendisinin de söylediği budur. Atatürk bize aklın neler yapabileceğini göstermiştir. Bunun mümkün olduğunu göstermiş; ama ”Ben böyle diyorum, böyle yapın” dememiştir. Bilakis, ”Ben hiçbir şey söylemiyorum, sadece aklınızı rehber edinin” demiştir. Yaptığı bütün inkılapların gayesi de aklın rehberliğinde Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağa uygun, bütün mana ve biçimiyle uygar bir toplum haline dönüştürmektir. Atatürk bir diktatör mü, değil mi? Son yıllarda yazılmış en iddialı Atatürk kitabı olmaya aday bu eserde bu ve daha birçok sorunun cevabını bulacaksınız.

Dahi Diktatör Dinle

Kitap Ayrıntıları

Seslendiren
SERHAT YIĞIT
Yayınevi
İnkılap
Süre
4Saat 12Dak

Bu kitabı dinlemek ister misin?

Storytel'de tüm kitapları ilk 14 gün ücretsiz dinle.

Dahi Diktatör Konusu

Türkiye’nin usta tarihçilerinden biri olan Celal Şengör, Dahi Diktatör adlı kitabında Mustafa Kemal Atatürk’ü siyaset adamı veya asker yönlerinin dışında da ele alıyor ve okuyucularına Atatürk’ün insan yönünü tanıştırıyor. Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, hiç şüphe yok ki Türkiye Cumhuriyeti’nin kaderini ilk günden itibaren tamamen değiştiren ve Türk halkını Batılılaşma yolunda fersah fersah ileriye taşımış bir siyasi figür. Bu önemli figürün hayatı bugüne kadar daima askeri başarıları ve cumhuriyet sonrası dönemde yaptıklarıyla anlatıldı ve bu konular üzerine sayısız kitap yazıldı. Peki Dahi Diktatör’ün arka kapağında da yazdığı gibi Atatürk hâlâ önemli mi bizim için? Bu sorunun yanıtı elbette önemli olacaktır. Belki her zamankinden de daha fazla…

Peki aklımızı kullanmak bizim için önemli mi, bir iş başarırken akıl yolundan sapmamamız gerektiğini herkes söyler. Eh aklımızı kullanmaya vereceğimiz cevap neyse, Atatürk'ün bugün önemli olup olmadığı, onun başardıklarını hatırlayıp hatırlamamız, onun yaptıklarından ders alıp almamamız gerektiği de ortaya çıkacaktır. Kendisinin de söylediği budur.

Yine kitapta denildiği üzere Atatürk bize aklı doğru kullanmanın nelere kadir olabileceğini göstermiştir. Her ne kadar bunun mümkün olduğunu bizzat ispatlamış olsa da "Ben böyle diyorum, siz de böyle yapacaksınız" dememiştir. Bilakis Türk halkına, "Ben hiçbir şey söylemiyorum, sadece aklınızı rehber edinin,” demiştir. Yaptığı bütün inkılapların gayesi de aklın rehberliğinde Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağa uygun, bütün mana ve biçimiyle uygar bir toplum haline dönüştürmektir.

Bir Dehanın Diktatörlüğü Nelere Sebep Olur?

Yer bilimci ve tarih araştırmalarıyla yakından ilgilenen ünlü Profesör Celal Şengör de Atatürk’ün ne kadar farklı ve başarılı bir devlet adamı ve lider olduğunu ve muasır medeniyetler yolunda attığı başarılı adımların ne kadar yıkılmaz olduğunu okuyuculara Dahi Diktatör isimli kitabında kanıtlarıyla ortaya koyuyor. Atatürk bir diktatör mü, değil mi? Bu soru oldukça iddialı da olsa Celal Şengör kitabında Atatürk’ün bir dönem Türkiye Cumhuriyeti’ni tek adam olarak yönettiğini ifade ediyor, ancak verdiği kararların ne kadar doğru ve yerinde olduğunu gösteriyor.

Kitabın ismi birçokları için tartışmalı olabilir ancak kitapta Atatürk’e diktatör denmesinin sebebi ülkenin o dönemdeki yozlaşmış durumu ve bu durumun değiştirilmesine karşı çıkılması. Celal Şengör bu gidişatı ilaç almak istemeyen bir hastaya, onun iyileşmesi için zorla ilaç vermeye benzetiyor ve diktenin, tek adam yönetiminin bazen iyi amaçlar için kullanılacağından bahsetiyor. Zira aynı dönemde gerçek bir diktatörlükle yönetilen Nasyonel Sosyalist rejimini yaşayan Almanya’dan da birçok bilim insanı sığınmak için Türkiye’yi tercih ediyor.

Ayrıca Dahi Diktatör, Sakarya Meydan Muharebesi sırasında gerçekleşmiş olaylara dair son derece detaylı bilgilerle dolu. Celal Şengör'ün kaleme aldığı bazı anektodlar, tarihi tarafsız bir bakış açısıyla ve bilimsel çıkarımlar ile anlatmaya çalışmasının kitabı benzerlerinden ayıran bir diğer nokta olduğunu söyleyebiliriz. Celal Şengör sıra dışı diliyle okuyucularına Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehasını çok etkileyici ve güzel bir biçimde ifade etmeyi başarmış. Özellikle Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı’ndaki ilginç ve çağın ötesindeki taktiklerini Celal Şengör’ün yorumlarıyla tekrar ele alabiliyor olmak etkileyici. Celal Şengör Dahi Diktatör’de bize sadece Atatürk'ü tanıtmıyor, aynı zamanda Türk toplumunun o dönemki hâli hakkında da akılda kalıcı bilgiler veriyor. 

Özetle “diktatör” kavramının farklı bir tanımını ve bakış açısını Şengör'ün bu kitabında görüyoruz. Aslında kitap temelde şu soruya cevap veriyor: Bir dahi, dehasını kullanarak diktatör kimliği kazanırsa neler olabilir? Bir dehanın diktatörlüğü nelere sebep olur? Hepsi ve daha fazlası Dahi Diktatör’de okuyuculara anlatılıyor.

Devamını Oku

Kitap Ayrıntıları

Seslendiren
SERHAT YIĞIT
Yayınevi
İnkılap
Süre
4Saat 12Dak

Dahi Diktatör Alıntıları

"Evet, Atatürk bir diktatördü diyoruz. Niçin bir diktatördü? Bu, ilaç almayı reddeden hastaya, tedaviyi reddettiği için ilacı zorla vermek gibidir."
"Atatürk, özgürlüğü öğretebilmek, topluma yayabilmek için bir süre diktatörlük yapmıştır."
“Kaç paket sigara içiyorsunuz?” diye soran doktora: “Üç paket” diye cevap vermişti. Doktor da bunu tek pakete indirmesini söyleyip gittikten sonra Salih Bozok, “Ama Paşam siz zaten her gün bir paket içiyorsunuz” dedi. Atatürk gülerek: “Enayi miyim ben? Bir paket içiyorum desem, herif paketi üçte bire indir diyecekti.”
"Atatürk Türk şemsiyesi altında bir millet yaratmaya çalışıyor. Türk şemsiyesi altında derken, biyolojik bir şemsiyeden söz etmiyor. Bahsettiği şey şu: “Türkiye Cumhuriyetini kuran insanlara Türk halkı denir.” Bu kadar."

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir