

Tutunamayanlar
Kısmen otobiyografik bir eser olarak da kabul edilen roman yazarın gençlik ve üniversite yıllarındaki hayatından, anılarından ve gözlemlerinden alınmış ayrıntılara sahiptir.
Uzun mısralı şiirler, oyun ve şarkılardan oluşan bölümleriyle oldukça farklı bir yapıya sahip olan “Tutunamayanlar” romanı “Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi Romanları” listesinde ikinci sırada yer almıştır.
Tutunamayanlar Dinle
Bu kitabı dinlemek ister misin?
Storytel'de tüm kitapları ilk 14 gün ücretsiz dinle.
Tutunamayanlar Konusu
Dünyaya uyum sağlama konusunda oldukça acemi olan Selim Işık, arkasında bir mektup bırakarak intihar eder. Selim’in intihar mektubu, yakın arkadaşı Turgut’un eline geçmiştir. Selim’in ölümüyle büyük bir sarsıntı yaşayan Turgut bu mektubu okuduktan sonra bütün hayatını sorgulamaya başlar. Selim’in neden intihar ettiğini anlayabilmek için bir yolculuk başlatır. Bu hem ruhsal hem de fiziksel bir yolculuktur. Yolculuğun ilk durağı bulanık zihnidir. Selim’in gölgesinde kendini arayan Turgut bu yolculukta karanlık taraflarıyla karşılaşır. Bulanık hatıralar eşliğinde, Selim’in hayaletiyle birlikte geçmişe yaptığı bu yolculuk onu düşle gerçeğin iç içe geçtiği bir duruma sürüklemiştir. Birbirinden oldukça farklı özelliklere sahip bu iki arkadaşın suretleri artık karanlık sularda dalgalanarak birbirine karışmıştır.
“Tutunamayanlar” romanının hikâyesi ve insan ruhuna derinlemesine nüfuz eden tuhaf atmosferi, yazarın yaşadığı dönemin belirgin izlerini taşımaktadır. 1934 yılında dünyaya gelen Oğuz Atay, kırk üç yıllık kısa ömründe İkinci Dünya Savaşı da dahil pek çok önemli olaya tanık olmuş ve bu zorlu yıllarda yaşanan dönüşümü müthiş bir gözlem gücüyle eserine aktarmıştır. Oğuz Atay ölüm ve intihar temasının baskın olduğu “Tutunamayanlar” romanında savaşların ve köklü rejim değişikliklerinin yaşandığı dönemlerde hayata adapte olmaya çalışan aydınların trajedisini zaman zaman da mizahi bir bakış açısıyla aktarmıştır.
Devamını OkuDuymadıklarınız
“Tutunamayanlar”, “Tehlikeli Oyunlar”, “Korkuyu Beklerken” gibi Türk Edebiyatı’nın başyapıtları arasında gösterilen eserlere imza atan Oğuz Atay, 12 Ekim 1934 yılında Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde dünyaya geldi. Babası, ağır ceza yargıcı ve CHP Kastamonu millet vekili Cemil Atay’dır. 1951 yılında Ankara Maarif Koleji’ni bitiren yazar, mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Bölümü’nden mezun oldu. 1960 yılında İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Bölümü’nde (Yıldız Teknik Üniversitesi) öğretim görevlisi oldu ve doçentliğe kadar yükseldi.
Öykü ve yazıları ilk defa Yeni Dergi’de yayımlandı. 1970 yılında kaleme aldığı başyapıtı “Tutunamayanlar” ile TRT Roman Ödülü’ne layık görüldü. Ödül almasına rağmen Oğuz Atay bir süre romanını yayımlayacak bir yayınevi bulamadı. “Tutunamayanlar” Sinan Yayınları tarafından 1971 yılında iki cilt halinde yayımlandı. Kısmen otobiyografik olan “Tutunamayanlar”, hem Oğuz Atay’ın hem de çevresindeki arkadaşlarının hayatından izler taşıyordu. “Tutunamayanlar” Oğuz Atay’ın kullandığı yazım tekniği, konusu ve çok katmanlı yapısı ile özellikle edebiyat çevrelerinde büyük yankı uyandırdı.
1973 yılında geçmişini değiştirmek isteyen Hikmet Benol karakterinin düşle gerçek arasına sıkışmış hikâyesini anlattığı “Tehlikeli Oyunlar” isimli romanı yayımlandı. 1975 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki hocası Prof. Dr. Mustafa İnan’ın hayat hikâyesini anlattığı biyografik eseri “Bir Bilim Adamının Romanı” yayımlandı. “Oyunlarla Yaşayanlar” isimli bir de tiyatro oyunu bulunan yazarın, bütün hikâyelerini bir araya topladığı “Korkuyu Beklerken” isimli kitabının ilk baskısı 1975 yılında May Yayınları tarafından yapıldı. Beyninde çıkan bir tümör nedeniyle 13 Aralık 1977’de hayata gözlerini yuman Oğuz Atay’ın yarım kalan son çalışması olan “Eylem Bilim” ise ölümünden yıllar sonra yayımlandı.
“Tutunamayanlar” romanın yayımlandığı yıllarda günlüğüne “Ben buradayım sen neredesin ey okur?” diye not düşen Oğuz Atay’ın hiçbir kitabı o hayattayken ikinci baskısını yapamadı. Seksenli yıllarda büyük bir hayran kitlesine kavuşan yazar, halen çok satanlar listesinin ilk sıralarında yer almaktadır.