

ALİ POYRAZOĞLU
9 Temmuz 1946’da dünyaya gelen Ali Poyrazoğlu Türkiye tiyatrosu ve sinemasının önemli isimlerindendir. İstanbul’da doğan ünlü sanatçı aslen Fatsalıdır. 17 yaşında tiyatroyla ilgilenmeye başlamıştır. İstanbul Konservatuarı Tiyatro Bölümü’ne girmiş, İngiltere ve Fransa’da oyunculuk eğitimleri almıştır. Konservatuardan mezun olduktan sonra tiyatro kariyerine 1959 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda oynanan Tarla Kuşu oyunuyla başlamıştır. Ulvi Uraz Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Kent Oyuncuları, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Ayfer Feray Tiyatrosu gibi pek çok önemli tiyatroda oyunlar oynamıştır. 1972 yılında ise Ali Poyrazoğlu ismiyle kendi tiyatrosunu kurmuştur. Kendisi sadece oyuncu değil aynı zamanda tiyatro çevirmenliği ve yönetmenliği de yapmıştır. 45’ten fazla tiyatro oyununu dilimize kazandırmış, bu oyunların hepsi sahnelenmiş, bir kısmı da basılmıştır. Modern dünya yazarlarının ve Türk yazarların oyunlarını sahnelemiş, pek çok televizyon ve radyo oyunu yazmış ve yönetmiştir. Almanya, Yunanistan, İngiltere ve İsviçre gibi dünyanın birçok yerinde oyunlarını sahnelemiştir. 1998 yılında Amerika’da Broadway’de oynanan ve büyük rağbet gören Pera Palas isimli oyunda başrollerden birini üstlenmiştir. Şimdiye kadar rol aldığı tiyatro oyunlarından bazılar şunlardır: Beni Unutma!, Az Sonra, Tanımadığım Adamlar, Tak Tak Takıntı, Ben Eskiden Küçüktüm, Sağlık Olsun, Havada Bulut, Ödünç Yaşamlar, Kobay, Pera, Eski Çamlar Bardak Oldu, Oğlum Çiçek Açtı, Uzaktan Gelen Piyano Sesleri, Hoşça Kal İstanbul, Dünyalar, Yanımdaki Yatak, Seçimler, Çılgınlar Kulübü, Orkestra, Morfin, Deliler Boşandı, Evet Evet Evet, Kelebek, İpteki, Düşenin Dostu, Hakkımı Ver Hakkı, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Satıcının Ölümü, Hamlet, Koçum Benim, Kaplumbağa…
1960 ve 1970’lerin furyasına uyarak pek çok tiyatro ve sinema oyuncusu gibi bir plak da dolduran Poyrazoğlu’nun sinema kariyeri 1970’lerde başlamıştır. Ölüm Emri (1970), Gönül Meyhanesi (1972), Sokak Şarkıcıları (1974) gibi filmlerde rol aldıktan sonra Yeşilçam’a damga vuran seks filmlerinde oynamaya başlamıştır. Kısa sürede; Hop Dedik Kazım, Kadınlar Hayır Derse (1975), Çapkın Kızlar, Canavar Cafer (1975), Deli Deli Tepeli, Çılgın Gençlik, Elma Şekeri, Bir Baba Hindi, Çin İşi Japon İşi gibi yirmiden fazla filmde rol almıştır. Ancak daha sonra Yeşilçam’dan tamamen uzaklaşmıştır. Sinemaya tekrar dönüşü 1986 yılında Vasıf Öngören’in aynı adı taşıyan romanından Barış Pirhasan’ın senaryolaştırdığı, Atıf Yılmaz’ın yönettiği Asiye Nasıl Kurtulur? filmiyle olmuştur. Başrolünü üstlendiği bu filmde kendisine Müjde Ar eşlik etmiştir. Bu filmden iki yıl sonra Mazhar Alanson ile yine Atıf Yılmaz’ın yönettiği Arkadaşım Şeytan isimli filmde yer almıştır. Poyrazoğlu oldukça ses getiren bu filmdeki şeytan rolüyle 1989 yılında 2. Ankara Film Şenliği’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır. Ardından 1995’te Yer Çekimli Aşklar filminde oynamıştır. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafında Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüştür. 2002 yılında Ümit Ünal’ın yazıp yönettiği 9 isimli filmde oynamış, bu filmdeki rolüyle 2003 yılında 8. Sadri Alışık Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır. 2003 yılında O Şimdi Asker ve dönemin önemli filmlerinden olan Abdülhamit Düşerken filminde, 2005 yılında Ayın Karanlık Yüzü isimli filmde oynamıştır.
Kendisi ayrıca çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmış, Ödünç Yaşamlar (2006), İçimdeki Timsah (2006) ve Bir Sen Kaldın Yalnızlık Gelince (2006) adını taşıyan kitaplar yazmıştır.
Devamını OkuKünyesi
Oyuncu, Yazar, Yönetmen
9 Temmuz 1946
İstanbul, Türkiye
ALİ POYRAZOĞLU Haberleri
Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!
26/04/2022Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]