JANE AUSTEN

16 Aralık 1775 tarihinde dünyaya gelen Jane Austen, altı romanıyla büyük ün elde etmiş bir İngiliz romancısıdır ve 18. yüzyılın sonunda İngiliz toplum yapısını kendine has bir dille yorumlamış ve eleştirmiştir. Austen’in seçtiği konular genellikle olumlu sosyal duruş ve ekonomik güvenlik arayışında olan kadınların evliliğe bağımlılığı üzerine oldu. Eserleri, 18. yüzyılın ikinci yarısının romanlarını eleştirmekle de kalmadı ve 19. yüzyıl edebi gerçekçiliğine geçişin bir parçası olarak kendine yer etti. Austen çalışmalarında gerçekçilik, mizah ve ironiyi harmanladı. Yazar uzun zamandır eleştirmenler, akademisyenler ve popüler okuyucular arasında beğeni toplamayı sürdürüyor.

Hayattayken pek şöhret elde edemediyse de ölümünden sonra bu konuda önemli bir geçiş dönemi yaşandı. Romanlarının Richard Bentley'in “Standart Romanlar” serisinde yeniden yayımlandığı, Ferdinand Pickering tarafından resimlendiği ve set halinde satıldığı 1833 senesi bu geçiş döneminin başını oluşturmaktadır. Austen’in romanları giderek daha fazla beğeni topladı ve popüler okuyucu kitlesini kazandı. Ölümünden elli iki yıl sonra, 1869'da yeğeninin Jane Austen: A Memoir'ı yayınlaması, yazma kariyerinin zorlayıcı kısımlarını ve Austen’in olaysız ve sakin yaşamını daha yakından tanıtmış oldu.

Jane Austen, hakkında kaleme alınmış birçok eleştirel makaleye ve edebiyat antolojisine ilham vermeyi de başardı. Romanlarından Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı) 1940 yılında, Sense and Sensibility (Akıl ve Tutku) 1995 yılında, Emma 1996 yılında, Mansfield Park (Mansfield Parkı) 1999 yılında ve Love & Friendship (Aşk ve Arkadaşlık) 2016 yılında sinemaya uyarlandı. Son olarak 1816 yılında yazdığı Emma, 2020 yılında bir kere daha sinemada izleyicilerle buluştu.

Austen 1816'nın başlarında kendini iyi hissetmiyordu, ancak sağlığı ile ilgili tüm uyarı işaretlerini görmezden geldi. Aynı yılın ortalarında sağlığı daha da kötüye gitti. Bugün yaşamını inceleyen biyografi uzmanlarının çoğu Zachary Cope'nin 1964 yılındaki teşhisini kabul ediyor ve ölüm nedenini Addison hastalığı olarak görüyor, ancak son hastalığı Hodgkin lenfomasından da kaynaklanıyor olabilir.

Günümüze kadar ulaşan birkaç mektup ve aile üyelerinin yazdığı biyografik notlar dışında Jane Austen'in hayatı hakkında çok az biyografik bilgi bulunmaktadır. Ömrü boyunca Austen üç bin kadar mektup yazmış olabilir, ancak bunlardan yalnızca 161 tanesi günümüze ulaşmıştır. Mektuplarının çoğunu, 1843'te büyük bölümünü yakan ve elinde tuttuklarından parçalar kesen ablası Cassandra'ya yazmıştır.

Jane Austen Kitapları

Jane Austen, ilk romanı Sense and Sensibility (1811), Pride and Prejudice (1813), Mansfield Park (1814) ve Emma (1816) romanlarıyla yayıncı ve yazar olarak başarıya ulaştı. Her ikisi de 1818 yılındaki ölümünden sonra yayımlanan Northanger Abbey ve Persuasion adlı iki roman daha yazdı ve sonunda Sanditon adında başka bir romana başladı, ancak bu romanı tamamlamadan önce öldü. Ayrıca el yazması, kısa bir roman olan Lady Susan ve bir başka bitmemiş romanı Watsons adlı üç ciltlik çocuk kitabını geride bıraktı. Anonim olarak yayımlanmasına ve yazarın yaşamı boyunca az bir başarıya ve küçük şöhrete sahip olmalarına rağmen, yazdığı altı romanı bugün milyonlarca okuyucuya ulaşmış durumdadır.

Devamını Oku

Künyesi

JANE AUSTEN Kimdir?
Yazar
JANE AUSTEN Kaç Yılında Doğmuştur?
16 Aralık 1775
JANE AUSTEN Nerelidir?
İngiltere

JANE AUSTEN Alıntıları ve Sözleri

“Kibir ve aptallığın bir araya geldiği yerde izlenmeye değer bir rol yoktur.”
“Karşısındakinden cesaret almadan gerçekten âşık olabilecek kadar pişkinlik gösterebilen azdır.”
“Dans etmeyi sevmek, aşka atılan ilk adımlardan biri anlamına gelirdi…”
“Yakınlığı belirleyen şey zaman ya da imkan değildir; sadece karakterdir.”
“Dünyayı görüp tanıdıkça hoşnutsuzluğum artıyor.”
“İnsanların iç yüzünün nasıl hiç göründüğü gibi çıkmadığını; iyi ya da akıllı gibi görünenlere bile nasıl hiç güven olmadığını her gün daha açıkça anlıyorum.”
“Kibir ve gurur, tamamen farklı şeyler, halbuki bu iki kelime genelde eş anlamlı kullanılır. Bir insan kibirli olmadan da gururlu olabilir. Gurur, insanın kendisiyle ilgili, kibirse başkalarının bizimle ilgili görüşleriyle alakalıdır.”

JANE AUSTEN Haberleri

Hayatın bir kitap olsaydı türü ne olurdu? Soruları yanıtla ve hemen öğren!

26/04/2022

Kitap okuma işim olmasaydı, sanırım, bu sıkıcı yaşam beni ya ruhsal bir çöküntüye sürüklerdi ya da ondan kurtulmaya çalışırken beni mahvedebilecek, kötü, sonu bilinmez yollara başvurmaya zorlardı. Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski Her geçen gün içeriğine […]

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir