Kitap kokusunu içine çekip çekip duruyorsunuz, ödünç verdiğiniz kitapların listesini tutup geri alamadıklarınızı Indiana Jones gibi kurtarmaya kalkışıyorsunuz, kitaplarınızın sayfalarını bükenler için Müfettiş Gadget olup parmak izleri topluyorsunuz ve “Bu ne cüret!” diye içinizden sürekli sinirlenip söyleniyorsunuz. Evet, sizi tanıyoruz. Siz kitapsız bir dünya düşünemeyen kurtlardansınız.
Peki şimdi bu bağımlılığınızı sürdürmenizi birazcık kolaylaştıracak ve belki de küs kaldığınız bazı kitaplarla da barışmanızı sağlayacak bir şey önersek?
Bu müthiş sevginize rağmen bazı kitaplar hiç ilerlemiyor değil mi? Sayfayı çevirirken ne okuduğunuza dair hiçbir fikriniz olmadığını fark ediyorsunuz, “Herkes bu kitabı nasıl okumuş da sevmiş!” diye de hayret ediyorsunuz. Üzülmeyin, her kitap kurdunun başına gelir böyle şeyler. Belki de o kitabı okumak yerine dinleseniz her şey bu kadar kötü gitmezdi ne dersiniz?
Çocukken size okunan masalları düşünün… Onları muhtemelen sizin için dünyadaki en güzel seslerden –annenizden, babanızdan- dinlediniz. Emin olun o seslerden dinlemeseydiniz Hansel ve Gretel’in hikayesini çoktan unuturdunuz. Hatta belki Kırmızı Başlıklı Kız’ın macerası bu kadar heyecanlı gelmeyecekti.
Nasıl sağlıklı yaşam için doktorlar tarafından günde 10 bin adım öneriliyorsa biz de sizi daha da sağlıklı hale getirecek bir öneride bulunacağız: Günde 10 bin kelime okumak. Yaklaşık 1 – 1,5 saatlik sesli kitaba denk gelen 10 bin kelime için en keyifli öneriler…
Hayvanlardan Tanrılara Sapiens
Yayınlandığı yıl tüm dünyada satış rekorları kıran, yetmiyormuş gibi okuyanların dillerinden düşürmediği, sık sık sosyal medyada hakkında bir şeyler okuduğumuz Yuval Noal Harari’nin kitabını henüz okumamış olabilir misiniz? Evet, en çok okunan kitaplar arasında; ama kabul edelim ki okuması pek de kolay bir kitap gibi de durmuyor. Üstelik okuma listeniz kabardıkça alt sıralara doğru iniyor, çünkü gözünüz bu sıkıcı olduğunu düşündüğünüz ama okunması gereken kitabı okumayı hiç yemiyor. O zaman neden dinlemiyorsunuz? Tilbe Saran’ın müthiş sesinden 17 saatlik bir serüvene hazır olun. Çünkü dinlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız ve parmaklarınız durdur tuşuna gidemeyecek.
Palto
Rus edebiyatına karşı mesafeli duranlardan mısınız? Ama okumak da gerek değil mi? Ne de olsa pek çok klasiği dünyaya hediye etmiş bir kültür.
Palto ile Rus insanını aşağılamakla suçlansa da Gogol’un edebiyatta bir çığır açtığını kimse inkâr edemez. O halde Palto’yu bir de sesli kitap olarak hayatınıza almayı deneyin.
Çok Güzel Hareketler Bunlar’dan hatırlayacağınız Murat Eken, bu şahane klasiği seslendiriyor. Üstelik sadece 1 saat sürüyor. Ne dersiniz, Rus edebiyatı müptelası olmaya hazır mısınız?
İçimizdeki Şeytan
Kürk Mantolu Madonna’dan sonra başka bir kitabını okumamış olabilirsiniz, oysa ki Kuyucaklı Yusuf’u da güzeldir, Değirmen’i de, İçimizdeki Şeytan’ı da… Yine de geç kalmış sayılmazsınız. Bu defa Kürk Mantolu Madonna’daki romantik tavrını toplumsal gözlemlere ve eleştirel bakış açısına bırakan Sabahattin Ali’nin bu müthiş kitabını bir de dinlemenizi tavsiye ederiz. Pek çok dizi ve tiyatro oyunundan hatırlayacağınız Beyti Engin’in tatlı sesiyle 9 saatin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız bile.
Kuyucaklı Yusuf
Madem Sabahattin Ali’den hem de Kuyucaklı Yusuf’tan bahsettik, o zaman neden dinleme listenize bu şahane sesli kitabı da eklemiyorsunuz? Ezel Akay’ın masalsı sesine kendinizi bırakmak size çok iyi gelecek…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Tarihi okumaktan çok, dinlemeyi sevenler vardır. Tarihle ilgili hiçbir programı kaçırmaz ve orada dinledikleri sayesinde müthiş bir birikime sahip olurlar… Tam olarak onlar için İlber Ortaylı’nın kaleme aldığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk hem de Mazlum Kiper’in sesinden sesli kitaplar arasındaki yerini alıyor.
Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı
Mark Manson’ın kaleme aldığı ve gün geçtikçe daha da stresli, yorucu bir hal alan bu dünyada yaşarken başucu kitabımız olması gereken bir kitap karşımızda. Bazı kitapların bizimle konuşmalarını isteriz. Sözcükleri sadece okumak yetmez, bir de duymak isteriz. Çünkü bize iyi gelirler. Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı da tam olarak böyle bir kitap.
Okuduktan sonra dinlemeyi hem de istediğiniz her an dinleyebilmeyi isteyeceksiniz. İbrahim Selim’in seslendirdiği hemen hemen 6 saat süren bu kitabı psikoloğunuz zannedebilirsiniz.
Son Ada
Eleştirmenlerin ve yazarların övgüyle bahsettikleri Son Ada, Zülfü Livaneli imzası taşıyor. Zülfü Livaneli’nin kitaplarında konu ne kadar ağır olursa olsun okuyucu sıkmayan, akıcılığını okuyucuyu da yanına alarak başaran bir yapı vardır. Okuması ayrı güzel olsa da Yiğit Özşener’in sesinden bir de dinlemenizi tavsiye ederiz.