“Bu kitap, öncelikle insanın kendisindeki ve çevresindeki bilinmeyenlerinin sayısını azaltmayı amaçlamaktadır. Kendimizi ve çevremizi anlayamamanın getirdiği çöküntü, dış dünyanın tehlikeli bir alan olarak algılanmasına neden olur. (…) Çünkü insanın kendi içinde ürettiği kargaşa, dış dünyadaki gerçek tehlikelerden çok daha ürkütücüdür.”
Türkiye’nin en değerli psikiyatrist ve yazarlarından olan Engin Geçtan, kitabının önsözünde İnsan Olmak eserini işte bu sözlerle anlatıyor. Okurlarıyla ilk kez 1988 yılında buluşan İnsan Olmak, o tarihten bu yana hem psikoloji alanında hizmet veren uzmanlar hem de psikoloji ile ilgilenen okurlar tarafından en çok sevilen kitaplardan biri olarak yerini koruyor. İnsan olmanın sancılı yolculuğunu, duygusal dünyamızı inşasında çevre, toplum ve ailemizin oynadığı önemli rolü; öfke, kaygı, bağlılık, sorumluluk gibi temel duygularımızı ifade ederken yaşadığımız zorlukların temel sebeplerini gözler önüne seren İnsan Olmak, bizim hikâyemizi bizlere anlatıyor. Üstelik, Engin Geçtan’ın zarif ve akıcı kaleminden.
Storytel’de Tilbe Saran’ın sesinden dinleyebileceğin İnsan Olmak kitabı kendinle, yakın çevrenle ve toplumla olan ilişkilerini yeniden ve daha sağlıklı biçimde inşa etmeni sağlayacak pek çok önemli ipucunu barındırıyor. İşte bugün seninle, her cümlesinde kendini keşfetmeye daha da yaklaşacağın bu değerli kitaptan bazı alıntıları paylaşıyoruz:
“İnsan başkalarıyla birlikteyken birçok şeyi daha iyi yapar. Ama kendi içinde yine de yalnızdır ve içinde yaşadığı dünyaya karşı bir savaşım vermek zorundadır.” (“İnsan ve Toplum” bölümünden)
“Dünyada hiçbir canlının yavrusu, yeni doğan bir bebek kadar bakım ve korunmaya muhtaç değildir. Bebeğin insan çevresinin ve özellikle annesinin olumlu ve olumsuz davranışları, onun üzerinde yaşam boyu kalıcı izler bırakabilir. (“Anne-Baba ve Çocuk” bölümünden)
“Eğer insanlar olumsuz duyguların evrensel olduğunu, reddedilme kaygılarının herkes tarafından yaşanmakta olduğunu bilselerdi, bu tür duyguların üzerini fazlaca kapatmaz ve gereksiz bir suçluluğu da yaşamazlardı.” (“İnsanlardan Korkmak” bölümünden)
İyi insan, çevresine olduğu kadar kendisine de iyi olan kişidir.” (“Öfke ve Düşmanlık” bölümünden)
“Değersizlik duyguları yaşayan biri için diğer insanlar ya kendinden üstündür ya da aşağı; eşiti yoktur.” (“Değersizlik Duygusu” bölümünden)
“Bir insanın kaygılarından kurtulabilmesi için tek yol, kendi var oluş sorumluluğunu üstelenebilmesidir.” (“Kaygı” bölümünden)
“Yaşamımız boyunca yitirdiğimiz bazı şeyleri yeniden elde edebilir ya da yerine başka şeyler koyabiliriz. Ama tükettiğimiz zamanı asla!” (“Sorumluluktan Kaçış” bölümünden)
“Gerçek yalnızlık her insanı korkutur.” (“Yalnızlık” bölümünden)
“Ortak-yaşam kurma ilişkisi kurma eğiliminde olan bir kadın ve bir erkeğin kuracağı beraberliğin mutlu bir süreç olması beklenemez.” (“Ortak-Yaşam İlişkisi” bölümünden)
“Nevrotik kişi ya davranışlarını sürekli ketler ve yaşam alanını daraltır ya da kendi tepkilerini denetleyeceği yerde, kendisini korkutan durumları denetimi altına almak için saldırgan davranışlarda bulunur. (“Nevrotik Kısırdöngü” bölümünden)
“Dünyada iki tür insan vardır: Yaşayanlar ve yaşayanları seyredip eleştirenler. Seyretmek ölümü, katılmak ise yaşamı simgeler!” (“Yaşam ve Ölüm” bölümünden)
“İçinde yaşadığımız dünyanın zor bir alan olduğundan yakınarak zamanı tüketmek yerine, onu ve gerçeklerini kabul ederek savaşmak zorundayız.” (“Kendini Yaşamak” bölümünden)
“Şimdiki zamanın geleceği ve geçmişi de içerdiğini görmezlikten gelen toplumların bireyleri, evrensel olma niteliğine ulaşamazlar!” (“Epilog” bölümünden)
Engin Geçtan’ın psikoloji ve edebiyat alanında verdiği eserleri Storytel’de dinleyebilirsin. Üstelik Storytel’i, ilk 14 gün tamamen ücretsiz olarak kullanabilirsin. Türkiye’nin en başarılı seslendirme ve tiyatro sanatçılarının seslendirdiği kitapları dinlemek için tek yapman gereken, mobil cihazına Storytel uygulamasını indirmek! Şimdi tıkla, Storytel’in zengin kütüphanesine ulaşma fırsatını kaçırma!